Hlavní obsah

Zelenskyj pohrozil a Rusové už dvakrát zastavili dopravu přes Krymský most

Foto: Budilnikov Yuriy, Shutterstock.com

Krymský (nebo také Kerčský) most spojuje ruskou pevninu s ukrajinským poloostrovem, který Rusko v roce 2014 připojilo ke svému území.

Reklama

Na Krymu v sobotu vybuchl muniční sklad. Podle ruských válečných blogerů šlo o první útok raketami Storm Shadow na poolostrov. Dalšími operacemi přitom v noci na sobotu pohrozil prezident Zelenskyj.

Článek

Doprava na Krymském mostě, který spojuje ruskou pevninu s anektovaným poolostrovem, byla během soboty už dvakrát přerušena.

Ruské úřady uzávěrky blíže neodůvodnily. Opatření však následovala po nočních výrocích ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který pohrozil dalšími útoky na most ze strany Kyjeva.

„Krymský most, to není jen logistická trasa, je to trasa používaná k zásobování války municí, a to se děje denně,“ řekl Zelenskyj ve videoprojevu k bezpečnostnímu fóru v americkém Aspenu.

Devatenáct kilometrů dlouhý most, který je nazýván také Kerčský a v létě bývá vytížen masami ruských turistů mířících na dovolenou, označil Zelenskyj za terč, který „musí být neutralizován“.

Operační centrum správy mostu poprvé oznámilo „dočasné uzavření“ v sobotu před půl jedenáctou tamního času. Uzavírka trvala více než hodinu, pak byl provoz obnoven. Před jednou hodinou dopravu přerušili znovu, tentokrát jen na asi deset minut.

O útoku na Krymský most

Most na Krym v pondělí nad ránem poškodila exploze. Incident si podle ruských úřadů vyžádal dvě oběti a přerušil dopravu na významné spojnici Ruska s anektovaným Krymem. SZ připravily přehled toho, co o útoku víme.

V noci na pondělí byl most vážně poškozen, pravděpodobně po útoku podmořského ukrajinského dronu. Z výbuchu, při kterém zemřeli dva lidé, Moskva obvinila Kyjev. Ten se k akci nepřihlásil, útok nicméně Ukrajina přivítala.

Na Krymu, který Rusko v roce 2014 anektovalo, v sobotu dopoledne také vybuchl sklad munice. Šéf krymské republikové vlády Sergej Aksjonov prohlásil, že došlo k útoku dronů v centrální části poolostrovа v Krasnogvardějském okrese. Úřady nařídily evakuaci obyvatel v okolí pěti kilometrů a přerušily železniční dopravu.

Podle některých ruských válečných zpravodajů však šlo o první útok britskými raketami dlouhého doletu Storm Shadow na Krym, konkrétně na cíle u vesnice Okťabrskoje.

„Byl zasažen sklad ropy a muniční sklad Černomořské flotily,“ uvedl na sítích jeden z nejsledovanějších korespondentů s přezdívkou Rybar, který je v Rusku považován za dobře informovaný zdroj z války na Ukrajině.

Reklama

Doporučované