Hlavní obsah

Nezavírejte oči před zločiny Ruska, požádal Zelenskyj arabské země. I Sýrii

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj po příletu do Džiddy.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident v pátek nečekaně dorazil na summit Ligy arabských států do Saúdské Arábie, jehož se poprvé od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 účastní i syrský prezident Bašár Asad, spojenec Moskvy.

Článek

Diplomatické úsilí ukrajinského prezidenta nepolevuje. V saúdskoarabské Džiddě, kam dorazil na summit Ligy arabských států (LAS), vyzval Volodymyr Zelenskyj k podpoře svého mírového plánu pro Ukrajinu a uvedl, že některé země, i z arabského regionu, zavírají oči před zločiny Ruska.

„Bohužel jsou ve světě tací, a jsou i zde mezi vámi, kteří zavírají oči před nelegálními věznicemi a anexemi. A já jsem tady proto, aby si každý mohl udělat upřímný náhled na situaci bez ohledu na to, jak silný vliv se snaží mít Rusko,“ řekl na summitu v Džiddě Zelenskyj podle agentury AFP.

Zelenskyj také vyzval arabské lídry, aby podpořili jeho desetibodový mírový plán. V něm trvá mimo jiné na návratu všech ukrajinských území, které Rusko obsadilo, na reparacích za válečné škody způsobené ruskou invazí a na vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil ruské válečné zločiny. Takové návrhy ale Moskva odmítá.

Ukrajinský prezident také po příjezdu do Saúdské Arábie napsal na síti Telegram, že chce s arabskými lídry hovořit i o ochraně ukrajinských muslimů, včetně krymských Tatarů. Ti čelí na Krymu represím po ruské anexi tohoto území v roce 2014. Zelenskyj také předtím na twitteru napsal, že jeho první cesta do Saúdské Arábie má za cíl „posílit bilaterální vztahy a vztahy Ukrajiny s arabským světem“.

Podle televize Al-Arabíja je účast Zelenského jako čestného hosta summitu součástí snahy Rijádu zprostředkovat mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, což v pátek také potvrdil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Rijád se už dříve několikrát nabídl jako prostředník pro mírové rozhovory a loni sehrál roli při vyjednání propuštění desítky bojovníků různých národností z ruského zajetí.

Mohlo by vás zajímat

Africké země se hlásí o slovo. Koalice v čele s JAR chce zprostředkovat mír na Ukrajině. „Tváří se, že něco vyjedná, ale ve skutečnosti její síla zásadní nebude,“ řekla pro Seznam Zprávy politoložka Tereza Němečková.

Saúdská Arábie ve válce Ruska na Ukrajině udržuje neutrální postoj, poskytla už ale Kyjevu humanitární pomoc. Dohodu o ní podepsal v únoru v Kyjevě saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal bin Farhán Saúd. Loni na podzim také Zelenskyj telefonicky hovořil s korunním princem bin Salmánem.

Arabští lídři mají na summitu diskutovat také mimo jiné o ozbrojeném konfliktu v Súdánu, nárůstu střetů v Izraeli mezi tamní armádou a palestinskými radikály či oficiálně potvrdit návrat Sýrie do LAS.

Začátkem tohoto měsíce se ministři zahraničí LAS rozhodli obnovit Damašku členství, pozastavené v roce 2011 kvůli potlačování protivládních protestů v Sýrii Asadovým režimem.

Proti normalizaci vztahů s Damaškem jsou ale Katar, Kuvajt či Maroko. Například Katar ale uvádí, že nebude blokovat konsensus.

Obnovení vztahů arabských zemí se Sýrií se nelíbí ani Spojeným státům. „Nemyslíme si, že by Sýrie měla být přijata zpět do LAS,“ řekl novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Dodal nicméně, že USA mají „několik společných cílů“ v této věci, například vydání amerického novináře Austina Tice, který zmizel v Sýrii v roce 2012. Jeho rodina i americká administrativa tvrdí, že je stále v syrském zajetí a že tamní vláda může zajistit jeho propuštění.

Reklama

Doporučované