Hlavní obsah

Zemědělská politika EU je nefér. Těží z ní i Babiš, říká eurolídr Zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv SZ

Nizozemský europoslanec Bas Eickhout přijel do Prahy podpořit Stranu zelených.

Reklama

V Praze zaplatíte méně za roční parkovné než za roční jízdenku na městskou hromadnou dopravu. To je divné, argumentuje nizozemský europoslanec Bas Eickhout, který povede evropské Zelené do červnových voleb.

Článek

Pro některé české politiky je „zeleným šílencem“, který bojuje za zákaz prodeje aut se spalovacím motorem a spoluvytvářel nenáviděný soubor ekologických politik známý pod názvem Green Deal.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy ale Nizozemec Bas Eickhout, lídr Zelených ve volbách do Evropského parlamentu, podotýká, že auto potřebuje i on sám a má také pochopení pro protesty evropských zemědělců.

„Pokud podnikáte v zemědělství a jste tlačen do stále většího rozsahu, pak jste téměř nucen používat pesticidy, abyste zabil některou z nemocí, které se kolem vás šíří,“ říká.

„Farmáři potřebují získat peníze na investice do mnohem diverzifikovanějšího zemědělství, které je také mnohem odolnější vůči všem druhům škůdců,“ vysvětluje.

Unijní společná zemědělská politika podle něj nahrává těm velkým, mezi něž řadí i bývalého českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Přijel jste do země, kde politický mainstream neustále mluví o „zeleném šílenství“ a Green Dealu, který nás poškozuje. Jaké máte zkušenosti s českými kolegy v Evropském parlamentu?

Moje zkušenost je, že to nejsou zrovna progresivní politici… A to je slabé vyjádření. Myslím, že někteří europoslanci z České republiky jsou vzhledem k zeleným politikám ti nejvíce negativní. Rád bych věděl, odkud to pochází. Je přitom jasné, že v parlamentu nebo na evropské úrovni zelené politiky podporuje velká většina. Takže ano, je to skutečně zarážející zkušenost.

Vypadá to, že v červnových volbách posílí krajní pravice a antievropské strany a Zelení naopak oslabí. Zpomalí se proto boj s klimatickými změnami?

To riziko existuje, to je jasné. V roce 2019 jsme my Zelení zažili největší úspěch, což bylo způsobené naším zeleným programem. Od té doby se jedna věc změnila - další části světa nás dohánějí.

Rozšířená myšlenka, že Evropa sama něco dělá a ostatní ne, zkrátka není pravdivá. Třeba ve Spojených státech vydala administrativa Joea Bidena obrovské peníze na zelené inovace, podobně nás dohání i Čína, podívejte se, jak ovládli solární průmysl. Stále konkurenceschopnější jsou i v automobilovém průmyslu.

My jsme díky evropským volbám začali v roce 2019, teď se do zeleného závodu připojuje zbytek světa a my říkáme: „Teď bychom měli zpomalit.“ To je ta nejhloupější věc, kterou bychom mohli udělat.

Pokud krajní pravice významně posílí, má v plánu zastavit řadu ekologických politik, jsou kritičtí prakticky ke všemu. Byl by to opravdu problém.

Kdo je Bas Eickhout

Nizozemský politik je od roku 2009 europoslancem. V letošních volbách do Evropského parlamentu se stal jedním z lídrů Zelených (stranu vždy vede jeden muž a jedna žena). Stejnou pozici zastával už před pěti lety, kdy Zelení dosáhli dosud nejvyššího volebního výsledku.

Evropský parlament zastupoval hned na několika klimatických konferencích OSN. Zasedá ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

Stál v čele úsilí frakce o legislativní balíček Green Deal, zejména prosazoval přísnější emisní pravidla Euro 7 a zákaz prodeje nových vozů se spalovacím motorem do roku 2030. EU se nakonec dohodla na konečném datu v roce 2035.

Byl jste jedním z podporovatelů přísnější regulace motorů aut, normy zvané Euro 7. Češi byli na opačné straně, jak jste nakonec s výsledkem spokojený?

Je to zklamání. Automobily jsou jedním z hlavních důvodů, proč máme špatnou kvalitu vzduchu. To je fakt. V Evropě máme stále velké množství předčasných úmrtí právě kvůli znečištěnému vzduchu. To se musí zlepšit a je potřeba se podívat na zdroje znečištění - dá se dělat leccos, ale nakonec bude potřeba vyčistit motory.

Víme, že přijde posun k těm elektrickým – to je změna, která se už děje – pořád tu ale máme spalovací motory. V průmyslu se používají zařízení, která mohou motory zlepšit, a lidé říkají: „Ano, můžeme udělat mnohem více, a i za málo peněz a s velkým užitkem pro lidi.“ Bohužel je tu ale také přístup ve stylu „měnit nic nebudeme“. Pro auta tak nyní máme stejné normy, jaké jsme měli už u Euro 6. Euro 7 je úplně stejné, neměli bychom předstírat, že se něco změnilo k lepšímu. Propásli jsme příležitost k vyčištění měst, což je škoda.

+4

Říkáte, že konzervativci upřednostňují auta před lidmi. Jaký je v tomto směru váš dojem z Prahy?

No, myslím, že nějaké vylepšení by určitě možné bylo. Lidé mi tu říkali, že parkování auta na celý rok stojí méně než roční jízdenka na městskou hromadnou dopravu. To je divné. Velká města jsou mnohem hezčí, když je v nich méně aut. Já si přitom uvědomuji, že lidé auta potřebují - já osobně také -, ve velkých městech jsou ale potřeba mnohem méně.

V posledních měsících zaplavily evropské státy protesty zemědělců. Část z nich protestovala proti Green Dealu. Souhlasíte s tím, že mají v něčem pravdu a že je třeba tuto legislativu upravit?

Naprosto. To, že jsme pro zelené politiky, neznamená, že podporujeme každý bod, který Evropa dělá. Zvláště v zemědělské politice jsme my byli ti nejkritičtější. Je fascinující, že ti politici, kteří vždy podporovali společnou zemědělskou politiku, si najednou na tu samou politiku stěžují.

My Zelení jsme byli vždy proti. Nejdůležitějším argumentem je to, že není spravedlivá a největší část dotací stále dostávají ty největší podniky. Čím větší jste, tím víc dostáváte. Těžil z toho třeba Andrej Babiš. Oni ty dotace nepotřebují, my ale dotace potřebujeme na farmáře, kteří podnikají v menším měřítku.

V unijní společné zemědělské politice panuje velká nespravedlnost, což je velký problém, proti kterému chceme bojovat. Tomu, že farmáři protestují, zcela rozumím. Někteří pravicoví politici ale předstírají, že je to kvůli zeleným politikám. O farmáře už přitom přicházíme posledních dvacet let. Množství půdy je stejné, farmářů je ale stále méně a podniky se stále zvětšují. My tvrdíme, že je potřeba změnit zemědělský systém - je třeba změnit celý proces směrem k trvalé udržitelnosti.

Jeden z důvodů, proč protestují, jsou ale také zákazy používání pesticidů…

Možná někteří ano, hlavně je to ale mocný agroprůmysl, který by přišel o prodeje pesticidů. A pak vidíme v zemědělství stále více nemocí. Farmářům vlastně vzkazujeme, že mají být rádi, že mohou používat více jedovatých pesticidů, které mají vliv i na zdraví lidí.

Foto: Archiv SZ

Bas Eickhout na návštěvě inovativní firmy spolu s lídryní české kandidátky Johannou Nejedlovou.

Myslím, že problém je opět v tom, že pokud podnikáte v zemědělství a jste tlačen do stále většího rozsahu, pak jste téměř nucen používat pesticidy, abyste zabil některou z nemocí, které se kolem vás šíří. Farmáři potřebují získat peníze na investice do mnohem diverzifikovanějšího zemědělství, které je také mnohem odolnější vůči všem druhům škůdců.

Opravdu se musíme podívat na širší změnu zemědělského systému. A jsem si jistý, že spousta zemědělců to ví. Nemohou pokračovat tak, jak to dělají teď, ale chtějí mít jasno a chtějí předvídatelnost v tom, že se stále mohou uživit.

A jak se díváte na vládní plán nákupu farem? Četl jsem, že jich chce nizozemská vláda vykoupit tři tisíce a poté je zavřít, aby dostála závazkům na snížení emisí…

To je opět problém konzervativních politiků, kteří předstírali, že nizozemský zemědělský systém není třeba měnit. V podstatě slibovali věci, které nelze splnit. 20 let popírali problém a teď jsme měli soudní rozsudky, které říkaly, že kvůli přetížení dusíku v zemi nemůžeme ani stavět domy. Lhaní konzervativních politiků vytvořilo problém, který máme tady a teď. Musíme změnit systém, a to ve velmi krátké době.

Vraťme se ještě k loňskému vítězství krajní pravice v nizozemských volbách. Co byste svým českým kolegům poradil, aby se podobný scénář neopakoval i tady?

Myslím, že v Nizozemsku jsme krajní pravici normalizovali. Někteří z konzervativních politiků kopírují její narativ. Pak se nedivte, že ve volbách skončí až za původní krajní pravicí. Jediný výsledek, který z takové politiky máte, je, že sami ztrácíte a krajní pravice posiluje.

Chtějte vlastní příběh a politiky, kteří přicházejí s vlastní vizí. To je potřeba i v České republice. Potřebujeme novou generaci politiků, kteří nebudou kopírovat krajní pravici, ale přijdou s vlastním plánem pro naši budoucí ekonomiku. Johanna (Nejedlová, lídryně českých Zelených do evropských voleb, pozn. red.) je člověk, který může ztělesňovat tento nový způsob dělání politiky, který mi přijde mnohem zajímavější a přitažlivější.

Reklama

Doporučované