Hlavní obsah

Zemřel Da Vinci, ukrajinský hrdina. Ze setkání s ním mrazilo, vzpomíná Čech

Foto: Repro: twitter.com/DefenceU

Do bojů proti Rusům se Kotsjubajlo zapojil už v roce 2014, když mu bylo pouhých 18 let.

Reklama

Hrdina, ikonická a odvážná osobnost. Prezident Zelenskyj Dmytra Kotsjubajla oslavuje, přestože si oba pro Ukrajinu představovali jinou budoucnost. Pro Seznam Zprávy na něj zavzpomínal Čech, který s ním kdysi dělal rozhovor.

Článek

Do paměti Ukrajinců se zapsal jako nejmladší velitel praporu v historii ukrajinské armády i první dobrovolník, který získal titul hrdina Ukrajiny. A to navzdory tomu, že s některými cíli Kyjeva tak úplně nesouzněl.

Přezdívalo se mu Da Vinci, prý proto, že sám sebe nazýval umělcem války. Ve skutečnosti se jmenoval Dmytro Kotsjubajlo. Teď ve věku 27 let padl u Bachmutu, informovala ukrajinská média.

„Měl strašně chladné oči“

Na setkání s ním pro Seznam Zprávy zavzpomínal Martin Ocknecht, dokumentarista organizace Paměť národa. S Kotsjubajlem se setkal v roce 2016, kdy s ním vedl rozhovor pro Český rozhlas.

„Setkání s ním bylo velice zvláštní. Měl strašně chladné oči, to vás u dvacetiletého kluka překvapí. Čekal bych to u padesátiletého chlapa. Byl to hrozně zvláštní člověk. Ještě dlouho mě z toho setkání mrazilo,“ popisuje Ocknecht, podle kterého měl mladý voják na pažbě samopalu vyryté zářezy, které značily, kolik lidí zabil.

Kotsjubajlo se už v roce 2014, když mu bylo pouhých 18 let, účastnil bojů na Majdanu, kde Ukrajinci povstali proti vládě tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Připojil se k dobrovolnickému sboru nechvalně známého nacionalistického hnutí Pravý sektor, jehož části zastávají extremistické postoje. Bojoval pak proti Rusům na Donbasu.

V listopadu 2022 se sbor stal součástí ukrajinské armády a Kotsjubajlo stanul v čele jednoho z praporů armádní brigády, kterému se následně začalo přezdívat Da Vinciho vlci. Ještě předtím, coby dobrovolník, v létě 2021 získal titul Hrdina Ukrajiny, tedy nejvyšší ukrajinské státní vyznamenání.

Na budoucnost země ovšem Kotsjubajlo pohlížel jinak než současná ukrajinská vláda. „My si myslíme, že Ukrajina bojuje proto, aby se dostala do Evropské unie, ale to on nechtěl. Chtěl nezávislou, svobodnou, suverénní Ukrajinu,“ tvrdí Ocknecht, který zesnulého vojáka popisuje jako nacionalistu.

Nejsme ultras, říkal

Kotsjubajlovým snem byla údajně Ukrajina, která by byla nezávislá na Moskvě i Evropské unii a Severoatlantické alianci. Tvrdil totiž, že pokud by země vstoupila do NATO, stal by se z ní „vojenský polygón, kde by si jak Rusko, tak NATO zkoušely svoje zbraně“.

Kotsjubajlo ale odmítal označování Pravého sektoru za nacionalistické radikály. „Nejsme extremisté, nejsme ultras, nejsme tvrdá ani krajní pravice. To jsou nálepky, které proti nám někteří lidé používají, a tyto nálepky jsou špatné,“ odmítl dříve podle serveru The Independent.

Reportáž z frontové linie

Reportér Seznam Zpráv popisuje, jak to reálně vypadá na frontové linii. Pohyboval se tam s Čechy, kteří z bojové zóny odvážejí zraněné vojáky.

Podle Ocknechta, který vede sbírku Paměti národa na pomoc Ukrajině, je postavení vojáků Pravého sektoru na Ukrajině ambivalentní. Na jednu stranu jsou vnímání jako „těžko ukočirovatelní“, na stranou druhou jako „skvělí bojovníci, kteří v roce 2014 hasili to, co nezvládala tehdy slabá ukrajinská armáda“.

Výhrady, které k nim ovšem někteří Ukrajinci mají, jdou v době války stranou, domnívá se Ocknecht. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o Kotsjubajlově smrti jako o úmrtí „ukrajinského hrdiny, ikonické a odvážné osobnosti, která bránila důstojnost ukrajinského lidu“. Také ukrajinská média a sociální sítě jsou těchto slov plná.

„Na Ukrajině je vnímán jako hrdina. Uvidíte to, když si dneska otevřete jakýkoliv ukrajinský web nebo sociální sítě, všichni sdílí jeho příběhy. Ostatní aspekty se odsouvají do pozadí,“ vysvětluje Ocknecht s tím, že se nyní na Ukrajině vše podřizuje boji proti Rusům.

Reklama

Související témata:
Pravý sektor

Doporučované