Hlavní obsah

Zemřel průkopník klimatologie. K zásadnímu objevu mu pomohly led a whiskey

Foto: Profimedia.cz

Claude Lorius (uprostřed) na premiéře filmu Led a nebe.

Reklama

Claude Lorius byl polárník a klimatolog, který pomohl najít odpověď na otázku, kdo stojí za globálním oteplováním. Jeho objevy můžou za to, že dnes připisujeme vinu hlavně nám samotným. Zemřel ve věku 91 let.

Článek

Francouzský vědec Claude Lorius podnikl 22 expedic za polární kruh. Navštívil jak Grónsko, tak Antarktidu. Díky nim se stal průkopníkem polárního výzkumu i studia klimatické změny. Pomohl prokázat, že za globální oteplování může lidstvo.

Zemřel tento týden v úterý ve francouzském regionu Burgundsko ve věku 91 let. Podle agentury AFP to potvrdil paleoklimatolog Jerome Chappellaz, jeho bývalý kolega, který má stále blízko k Loriusově rodině.

První expedice se Lorius zúčastnil už krátce po konci studií v roce 1956. V nehostinném prostředí Antarktidy, kde extrémní teploty dosahovaly až mínus 40 stupňů Celsia, strávil spolu se dvěma dalšími kolegy nepřetržitě dva roky.

Bublinky ve whiskey

Jak se stále častěji vracel do země ledu, pořád víc ho fascinovala tajemství, která tento kout planety přináší, líčí BBC.

K přelomovému objevu, který změnil pohled lidstva na výzkum antarktického ledu a globální klimatické změny, došel v roce 1965 náhodou.

Madagaskar už moc dobře ví, co je změna klimatu

Obyvatelé Madagaskaru se několik let točí ve spirále krizí. Nejhůře dopadají na izolované a těžce zkoušené vesnické komunity. Na vině je nejen změna klimatu, ale i ničivé cyklony a nízká míra pomoci ze strany státu.

Po dni plném hlubinného vrtání do ledu si Lorius nalil zaslouženou sklenku whiskey. Do sklenice s alkoholem přidal kus ledu, který vyvrtal z antarktických hlubin.

Jak se led v tekutině rozpouštěl, začaly se ve whiskey objevovat bublinky. Loriusovi okamžitě došlo, že jde o vzduch, který byl v ledu uvězněn v některých případech i tisíce let.

Uvědomil si, že led může sloužit jako časová schránka, a tak svůj další výzkum věnoval studiu antarktických ledových hlubin.

Jeho výzkum vzduchových ložisek uvězněných v ledu byl publikován v roce 1987. Ukázal, že koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře se výrazně zvýšila po průmyslové revoluci a s tím se ruku v ruce zvýšila i průměrná teplota na planetě.

Jeho vědecké bádání ho celosvětově proslavilo. Dalším vědcům umožnilo, aby nahlédli až 160 tisíc let zpátky do historie, kdy část ledovců na Antarktidě vznikala.

Podle francouzského Národního centra pro vědecký výzkum jeho poznatky zcela jasně potvrdily, že hlavní příčinou globálního oteplování je lidské znečištění.

V pozdějších letech se stal jedním z hlavních propagátorů boje proti globálnímu oteplování. V roce 1988 se dokonce stal oficiálním expertem Mezivládního panelu pro klimatické změny OSN.

Za svůj přínos vědě získal několik prestižních cen. Stal se prvním Francouzem, který obdržel prestižní cenu Modrá planeta, která se uděluje za mimořádný přínos vědě v environmentální oblasti.

V roce 2015 měl na filmovém festivalu v Cannes premiéru film Led a nebe, který se věnoval životu Clauda Loriuse.

Reklama

Doporučované