Hlavní obsah

Žena měla v mozku živého červa. Šlo o první takový případ na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie poskytnutá společností Canberra Health Services ukazuje vyjmutého parazita.

Reklama

Australští lékaři popsali kuriózní případ – vyoperovali ženě z mozku živého parazita, který obyčejně napadá krajty. Nic podobného podle nich dosud nikdy nebylo zdokumentováno.

Článek

Ve vědeckém žurnálu Emerging Infectious Diseases vyšel článek popisující první známý případ nalezení živého parazita druhu Ophidascaris robertsi v těle člověka. Červovitý živočich, který běžně napadá hady, žil v těle Australanky měsíce a vyrostl do délky osmi centimetrů.

Lékaři byli z nálezu v šoku.

Červa z mozku 64leté pacientky vytáhla v Canbeře neurochiruržka Hari Priya Bandiová, která měla prověřit „atypickou lézi“ na pravém čelním mozkovém laloku.

„Můj bože, neuvěříš, co jsem právě našla v mozku této ženy – je to ještě živé a kroutí se to,“ měla říct podle The Guardian svému kolegovi z oddělení infekčních onemocnění.

„Neurochirurgové určitě nečekali, že najdou červa,“ řekl britskému deníku infekční lékař z canberrské nemocnice Sanjaya Senanayake. „Nález infekce v mozku je běžný, ale tohle bylo něco, co se stane jednou za celou kariéru. Nikdo to nečekal,“ dodal.

Lékaři následně červa poslali do specializované laboratoře, která ho identifikovala jako Ophidascaris robertsi. To bylo podle parazitologů „pozoruhodné“, protože tento druh parazita nejenže nikdy nebyl detekován u člověka, ale dřívější studie vyloučily i možnost napadení domácích zvířat.

Případ se táhl od konce ledna 2021 až do června 2022. Ženu nejprve trápily bolesti břicha, kašel a noční pocení a později se přidala i deprese a ztráty paměti. Problém neznámého původu v přední části mozku odhalila magnetická rezonance a po ní následovala operace.

Analýza

Klimatická změna představuje pro lidské zdraví řadu hrozeb. Výzkumy ukazují, že ovlivňuje i šíření a výskyt infekčních nemocí. Do budoucna se ale situace může zhoršit – zejména riziko přenosu nemocí ze zvířat na člověka.

Po vyjmutí parazita se žena zotavila.

Vědci v článku uvádí, že parazit se do těla ženy pravděpodobně dostal v podobě vajíčka pocházejícího z trusu hadů. To Australanka zřejmě pozřela, když jedla volně rostoucí byliny sebrané v okolí jezera, kde žije hodně krajt.

Senanayake řekl BBC, že vzácný případ je varováním pro svět.

„Je to další ukázka toho, že jak se lidská populace rozrůstá, je stále blíž zvířecím biotopům. Problémy, které z toho plynou, vidíme znovu a znovu,“ uvedl odborník na infekční onemocnění s tím, že ze zvířat na člověka přeskočil například virus Nipah, SARS nebo MERS. Senanayake také upozornil, že jeho tým v posledních 30 letech objevil u člověka 30 nových infekcí, přičemž celé tři čtvrtiny z nich pocházely od zvířat.

Zvířecí původ je podle vědců nejpravděpodobnější i u viru SARS-CoV-2, který způsobil pandemii covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované