Hlavní obsah

Žid, který žil mezi Hitlerjugend. Zemřel přeživší holokaustu Sally Perel

Foto: Profimedia.cz

Sally Perel zemřel v 97 letech.

Reklama

Přeživší holokaustu a autor knihy Salomon - Přežil jsem v Hitlerjugend Sally Perel zemřel v 97 letech. Jeho příběh se stal předlohou oceňovaného filmu Evropa, Evropa.

Článek

Aby přežil holokaust, vedl Sally Perel dvojí život. Pod falešnou identitou se mladý muž židovského původu dostal přímo k jádru režimu, když se stal součástí Hitlerovy mládežnické organizace Hitlerjugend.

Zážitky z dvojího života, kdy se ocitl na straně obětí i pachatelů nacistických zločinů, popsal v knize Salomon - Přežil jsem v Hitlerjugend. Na základě této předlohy byl pak v roce 1990 natočen mnohokrát oceněný snímek Evropa, Evropa režisérky Agnieszky Hollandové.

Německý deník Der Spiegel v pátek informoval, že Perel ve věku 97 let zemřel.

Příběh, který popsal ve svých memoárech, začíná po nástupu nacismu k moci, kdy musel mladý muž se svou rodinou prchnout z Německa. Shodou nešťastných náhod nicméně o pár let později padl na území tehdejšího Sovětského svazu do zajetí německých vojsk. 

Tehdy se rozhodl, že aby přežil, přijme cizí identitu. Ukryl své doklady a začal se vydávat za etnického Němce jménem Josef „Jupp“ Perjell.

Až do konce války pak žil v obavách, že nacisté jeho původ odhalí. Po roce stráveném na východní frontě byl dokonce poslán do školy pro Hitlerjugend, kde si nacisti vychovávali svou nadcházející generaci.

„To, že jsem přežil, je jako zázrak,“ poznamenal později Perel v rozhovoru pro německou NDR. Současně ale reflektoval, jak se na něm jiná identita a pobyt mezi nacisty podepsaly. „Nepřátelská kůže se na mě nalepila tak pevně, že trvalo docela dlouho, než se ze mě sňala,“ popsal.

Na konci druhé světové války emigroval do dnešního Izraele, kde žil až do svého úmrtí. V roce 1999 obdržel Spolkový kříž za zásluhy za své úsilí o podporu německo-izraelského porozumění, popsal milníky Perelova života Der Spiegel.

Letošní připomínku holokaustu ovlivnila ruská agrese na Ukrajině

Polský premiér Morawiecki vyzval k odporu proti nové genocidě ve východní Evropě. Zděšení z ruské války vyjadřovali také účastníci slavnostní vzpomínkové akce přímo v Osvětimi. Pořadatelé kvůli válce nepozvali zástupce Ruska.

„Měl neuvěřitelnou vnitřní sílu“

Perel ještě donedávna často cestoval po Evropě, kde v řadě zemí přednášel o tom, co prožil. Neúnavně bojoval proti antisemitismu i rasismu a zasazoval se o respekt a toleranci, napsala německá televize NDR.

Do Německa se vrátil teprve v roce 1985 na pozvání starosty města Peine, aby se zúčastnil vzpomínkové akce u příležitosti výročí zničení peinské synagogy.

Nyní to připomněl dolnosaský ministerský předseda Stephan Weil (SPD) ve vzkazu pro pozůstalé. „Všichni jsme mu neskonale vděční za to, že o této době psal a vždy vyhledával příležitost na setkání s dětmi a mladými lidmi,“ řekl. „Sally Perel měl neuvěřitelnou vnitřní sílu. Muselo pro něj být velmi těžké předstírat, že je nacista, aby jako Žid přežil.“

Podle posledních údajů žije v Izraeli přibližně 150 tisíc lidí, kteří zažili holokaust, informovala agentura DPA. Více než tisíc z nich je již starších 100 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované