Hlavní obsah

Zkáza mocného ruského letadla: Fatální to není, alarmující ano, říká expert

Foto: Telegram/zsuwar, Telegram/operativnoZSU

Víkendový požár letounu na ruské letecké základně Solcy-2. Autenticitu snímku potvrdila například britská BBC.

Reklama

Letoun Tupolev Tu-22, který zřejmě Ukrajina o víkendu zničila dronem, má v ruské armádě nezastupitelnou roli. „Byť mají za sebou mnohdy několik dekád služby, relevantní stále jsou,“ říká v rozhovoru pro SZ Tomáš Řepa.

Článek

Ukrajina dronem o víkendu pravděpodobně zničila ruské nadzvukové letadlo - bombardér Tupolev Tu-22. Ruské ministerstvo obrany sice tvrdilo, že dron stroj pouze poničil, záběry z místa ovšem ukazují, že bombardér pohltil mohutný požár. Útok na tento typ ceněného letounu se Ukrajincům povedl zřejmě poprvé od loňského začátku ruské invaze.

Letadlo se podle všeho nacházelo jižně od Petrohradu - na ruské letecké základně Solcy-2 v Novgorodské oblasti, uvedla BBC na základě satelitních snímků.

Tupolev Tu-22 je bombardér vyvinutý ještě za Sovětského svazu na konci 60. let. Média po celém světě ho označují za „vlajkové letadlo ruských vzdušných sil“. V současné době jich má Rusko k dispozici pravděpodobně 60. Hojně je využívalo během konfliktů v Sýrii, Čečensku i Gruzii, nyní s nimi útočí na Ukrajinu.

Jak důležitý je ale bombardér dlouhého doletu pro strategické schopnosti ruské armády?

Jeden z nejrychlejších na světě

Během studené války hrál Tu-22 podle zpravodajského webu Forces zaměřeného na vojenství klíčovou roli při formování sovětské vojenské doktríny. Významnou roli si udržel až do dnešní moderní éry, přestože se už mnoho let nevyrábí.

Foto: Telegram/zsuwar, Telegram/operativnoZSU

Ruský bombardér Tu-22M3.

Tu-22 je poháněn dvojicí proudových motorů Kuzněcov NK-25 a může dosáhnout rychlosti přesahující Mach 2, což znamená dvojnásobek rychlosti zvuku. To z něj činí jeden z nejrychlejších vojenských bombardérů na světě.

Na Ukrajině právě tyto bombardéry navíc ruská armáda hojně využívala. Britský Guardian připomíná, že na začátku války tyto letouny intenzivně bombardovaly Mariupol.

„Tu-22 a další jim příbuzné letouny mají v ruské armádě nezastupitelnou roli. Tyto strategické bombardéry s měnitelnou geometrií křídel byly vyvíjeny v průběhu studené války od 60. let a postupně modernizovány. Výroba nejmodernější verze skončila v roce 1997. Jedná se o nosič střel s cílem ničit ty nejdůležitější a strategické objekty nepřítele. V dobách studené války to měly být i svazy amerických letadlových lodí,“ popsal význam letounu pro Seznam Zprávy Tomáš Řepa z Univerzity obrany.

Jednou z nejpozoruhodnějších vlastností Tu-22 je jeho operační dolet. Podle odhadů západních zpravodajských služeb dokáže bez doplňování paliva ve vzduchu překonat 5000 kilometrů, podle některých nepotvrzených zdrojů je po modernizaci schopen uletět vzdálenost až sedm tisíc kilometrů.

To umožňuje letounu zasahovat hluboko na území nepřítele, což je jeden z důvodů, proč je jeho význam pro ruskou armádu tak zásadní.

Podívejte se

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinský dron zasáhl bombardér Tupolev Tu-22 na letecké základně v Novgorodské oblasti. Tvrdí, že stroj pouze poničil. Záběry z místa ovšem ukazují, že bombardér pohltil mohutný požár.

Pro Rusko cenná zbraň

„Víme, že Rusové avioniku modernizovali. Během vývoje ve studené válce byly časté potíže s motory, ty se povedlo napravit, letouny však dále stárnou a vyžadují další modernizaci nad rámec běžné, už tak nákladné údržby. Přesto je to pro Rusko cenná zbraň v každém z posledních konfliktů, využili ji i pro bombardovaní cílů v Sýrii a nyní na Ukrajině jsou tyto bombardéry masivně užívány znovu. Relevantní tak pro ruská válčiště stále jsou, byť mají za sebou mnohdy několik dekád služby,“ konstatoval Řepa.

Ukrajinská strana se k útoku na letoun nepřihlásila, ale to nemusí nutně nic znamenat - k útokům na ruském území se vyjadřuje jen zřídka.

Zničení ruského bombardéru i pokračující údery na ruském území nicméně značí rostoucí schopnosti Kyjeva operovat hluboko za nepřátelskou linií, shodují se už delší dobu experti, včetně Řepy.

„Ztráta jednoho letounu není pro Rusko fatální, spíše je alarmující, že k tomu došlo v přísně střeženém prostoru vojenského letiště stovky kilometrů daleko od fronty. Už v minulosti se Ukrajinci pokoušeli tyto stroje ohrozit. Až nyní máme potvrzeno, že se jim to alespoň v tomto případě povedlo,“ vysvětlit Řepa.

Britská rozvědka navíc podle Guardianu tvrdí, že není možné, aby typ dronu, který podle ruské armády útok spáchal, zvládl k vojenskému letišti Solcy-2 doletět až z Ukrajiny. Podle Britů je tak stále pravděpodobnější, že některé útoky na vojenské cíle v Rusku Ukrajinci podnikají zevnitř Ruska.

Ukrajina stupňuje útoky na ruském území

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

V symbolické rovině je tedy podle Řepy důležité, že Rusové musí vnímat, že jejich nejcennější zbraně nejsou a nebudou ani nadále nikde v bezpečí. Ostatně podle některých informací Moskva po útoku přesunula některé tupolevy severněji, na leteckou základnu nedaleko Murmansku na poloostrově Kola.

Akce zapadá i do konceptu, že se válka vrací zpět do Ruska, odkud přišla, jak to v minulosti komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Tu-22 tady bude i nadále, přestože už se mnoho let nevyrábí. Že by Rusové v boji přišli o všechny, které jim zbývají, není reálné. Při dalším překotném vývoji, který každá válka urychluje, však budou znát limity jejich použití čím dál víc,“ zakončil Řepa.

Reklama

Doporučované