Hlavní obsah

Zkáza u Vuhledaru. Záběry z největší tankové bitvy války na Ukrajině

Bez komentáře: U Vuhledaru se odehrála dosud největší tanková bitva války na Ukrajině, tvrdí Kyjev.Video: twitter/Rob Lee, twitter/UAWeapons, twitter/DefenceU

 

Reklama

Rusko v největší tankové bitvě války na Ukrajině ztratilo 130 obrněných vozidel, tvrdí představitelé ukrajinské armády. Své ztráty takticky nezveřejňují. Podívejte se na záběry z okolí města Vuhledar.

Článek

S informacemi o největší tankové bitvě od začátku ruské invaze přišel ve středu americký deník The New York Times (psali jsme zde). I s ohledem na to, že ukrajinští představitelé, na něž se odkazuje, o vlastních ztrátách mlčeli, list zdůrazňuje, že tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Vuhledar je vedle Bachmutu jedno z míst, o něž se v posledních týdnech tvrdě bojuje. Zprávu o mimořádném souboji obrněnců v okolí tohoto města nedaleko Doněcku potvrzují četné záběry z regionu z posledních týdnů. Seznam Zprávy připravily jejich sestřih.

Autenticitu některých videí potvrdil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute. Zveřejňoval je například i účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině.

Ukrajinskou stranou publikovaná – a samozřejmě také pečlivě vybraná a zeditovaná – videa ukazují, jak ruská snaha o získání kontroly nad městem a jeho okolím opakovaně končila stejným sledem událostí.

Vedoucí vozidlo najede na minu a exploduje. Zbytek kolony se rozpadne. Některé tanky nebo obrněnce se snaží objet havarované vedoucí vozidlo, ale místo toho také narazí na miny. I ústup je nebezpečný, protože miny se mohou nacházet i za kolonou. Většina záběrů pochází z období od druhého února do konce měsíce.

Ukrajinská taktika u Vuhledaru

Ukrajinci v okolí Vuhledaru ukázali, jak se vypořádat se silnějším protivníkem. Strategický význam malého města na východě země je větší, než by se mohlo zdát.

„Pozorovali jsme cesty, po kterých jezdili, pak jsme se schovali a čekali,“ popsal ukrajinskou taktiku jeden z ukrajinských vojáků.

Vybrané polní cesty zůstaly záměrně nezaminovány, aby byli Rusové nuceni postupovat ve zranitelných kolonách. Tanky a další vozidla se pak stávaly terčem ukrajinského dělostřelectva, protitankových střel či min, pokud nezaminovaný koridor opustily.

Reklama

Doporučované