Hlavní obsah

Zničení ruského tanku T-90. Video ukazuje, co s ním provedla řízená střela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinská armáda u Makijivky na východě země zničila moderní ruský tank T-90.Video: twitter/DefenceU, twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Tank T-90 a jeho varianty jsou to nejmodernější, co má ruská armáda na Ukrajině ve větším měřítku k dispozici. Každá ztráta tohoto stroje je pro Moskvu citelná.

Článek

Ukrajinská armáda zveřejnila na sociální síti X záběry z dronu, které ukazují zničení ruského tanku T-90M v bojích u vesnice Makijivka v Luhanské oblasti na východě země. Tento typ patří k těm nejmodernějším v rámci ruské armády, základ ale vychází z typu T-72, vyráběného od konce 60. let.

Další záběry sdílel na síti X účet OSINTtechnical spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA). Video z dronu ukazuje zmíněný stroj, který ostřeluje ukrajinské pozice a snaží se neustálým manévrováním zkomplikovat Ukrajincům zaměření útoku.

Po chvílí je vidět, jak tank T-90 zasáhne protitanková střela. Tank následně vzplane. Podle obou účtů stojí za zneškodněním ukrajinská 66. brigáda.

Účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině, o víkendu zveřejnil další ztrátu tohoto moderního ruského stroje. Ke zničení došlo v Marjince v Doněcké oblasti.

Zničení tanků je pro ruskou armádu psychologická rána. Když nepočítáme typ T-14 Armata, který se zatím nevyrábí sériově, Rusko na bojišti žádný modernější tank nemá. T-90M má údajně čelně odolat nejmodernějším protitankovým střelám, které dodávají na Ukrajinu západní země.

Další úprava spočívá v tom, že munice je ve věži tanku oddělená od prostoru posádky. To by mělo zabránit známému efektu „čertíka v krabičce“ (jack-in-the-box effect), kdy po zásahu vybuchne munice a věž se oddělí, tím pádem nemá posádka ve většině případů šanci explozi přežít.

Ruské ztráty techniky

Údaje o ruských ztrátách, oficiální statistiky i vyjádření představitelů vojenského průmyslu naznačují, že náběh válečné výroby je jen postupný. Ale nezastavuje se a v případě některých zbraní by mohl být značný, třeba u dronů.

Reklama

Doporučované