Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Izraelci hlásí boje v „srdci Gazy“. Kleště se svírají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry potvrzující přítomnost izraelských sil v jihozápadním cípu města Gaza.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izrael hlásí, že už bojuje „v srdci Gazy“ a že se mu podařilo obklíčit bunkr, v němž se skrývá lídr Hamásu Jahjá Sinvár. Potvrzený je zatím jen další dílčí postup a upevnění obklíčení města.

Článek

Na konci minulého pracovního týdne jsme v prvních Zprávách z bojiště zaměřených na válku v Izraeli a Gaze informovali o prvním větším zlomu v pozemních bojích v podobě rozpůlení Pásma Gazy vedví izraelskou armádou.

Podle čerstvých prohlášení izraelských představitelů se situace v posledních dnech změnila – má se bojovat už v „srdci“ obklíčeného města Gaza a podle izraelské armády se dokonce podařilo obklíčit bunkr, v němž se má ukrývat šéf Hamásu Jahjá Sinvár.

Profil vůdce Hamásu

Kdo je Jahjá Sinvár?

Tyto zprávy ale zatím nejsou potvrzené a není ani známo, kde by se úkryt měl nacházet.

Z potvrzených zpráv, které zhruba ukazují, jak postup izraelských sil vypadal před jedním až dvěma dny, vyplývá, že Izrael od minulého týdne postoupil dál ve vícero směrech a operoval také až na jihozápadě města Gaza.

Podívejte se na srovnání mapy postupu od amerického Institutu pro studium války (ISW) s mapou z minulého týdne:

Podle zpráv z několika zdrojů se v posledních dnech bojovalo v bezprostřední blízkosti tábora Šatí v severozápadní Gaze. ISW píše, že izraelské síly v úterý už podle ověřených záběrů postoupily na jeho okraj. O obsazení budovy těsně před táborem informovali i palestinští novináři a boje v oblasti hlásily i zdroje napojené na Osu odporu (palestinské, libanonské, syrské a další skupiny blízké Teheránu a vystupující proti Izraeli).

Izraelská armáda rovněž v úterý oznámila, že pokračovala v „čisticích operacích“ v Bajt Hanúnu na severovýchodě Pásma Gazy, odkud rovněž zveřejnila videa.

ISW vysvětluje, že „čisticí operace“ je zavedený pojem, který vojenská doktrína definuje jako úkol, jehož cílem je na daném území zlikvidovat všechny nepřátelské síly a eliminovat organizovaný odpor. Tento druh operací podle ISW typicky trvá týdny až měsíce. Kontrola je až dalším krokem a při „čištění“ běžně dochází k útokům nepřítele za vlastní linií postupu.

Přesně to se také podle ISW v posledních dnech v Gaze děje. Ještě v pondělí se objevily záběry bojů ze čtvrti Atatra, která leží na samém severozápadním okraji města Gaza, tedy asi tři kilometry za zmiňovaným táborem Šatí. To samé se podle palestinských zdrojů odehrávalo i na druhé straně fronty u zábavního parku Šarm, kde minulý týden Izrael dokončil obklíčení města, když dosáhl břehů Středozemního moře.

V posledních dnech se nicméně objevily i důkazy, že Izrael z tohoto jižního směru nejenže město Gaza blokuje, ale přinejmenším už vstupuje do jeho jihozápadního cípu. Konkrétně jde o video zveřejněné izraelskou armádou, které ukazuje izraelskou obrněnou techniku na pobřežní cestě al-Rašíd (přesná pozice na mapě).

Mapa s vyznačenými místy nedávných bojů, jež v článku zmiňujeme:

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa ukazuje, kde se v posledních dnech bojovalo.

Z videa se dokonce zdá, že obrněná vozidla se pohybují od severu na jih. Nelze to ale brát jako důkaz, že se Izraelci na místo probojovali ze serveru přes celou délku města. Vozidla klidně mohla přijet z jihu a otočit se. Pokud se Izraelcům podařilo projet podél pobřeží celým městem, měly by se o tom brzy objevit další zprávy.

Po celou dobu také probíhají rozsáhlé izraelské vzdušné útoky na různé cíle napříč Gazou. Podle deníku The Jerusalem Post se v úterý – není známo, jestli v důsledku vzdušných i pozemních izraelských úderů – snížilo množství raket pálených z Gazy na Izrael. Armáda neposkytuje přesné statistiky, ale potvrdila deníku, že v úterý bylo množství raket odpálených Hamásem podstatně nižší než v poslední době.

Reklama

Doporučované