Hlavní obsah

Zůstaňte zticha, ať neskončíte jako Pcheng Šuaj, radí olympionikům organizace

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Pcheng Šuaj obvinila v listopadu na sociálních sítích ze sexuálního napadení bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-li.

Reklama

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) slíbil, že se během her v Pekingu osobně setká s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj. Aktivistické hnutí s odkazem na její případ radí olympionikům, aby se v Číně nevyjadřovali k otázce lidských práv.

Článek

„Vždy jsme říkali, že se s ní setkáme, a k tomuto okamžiku vedla řada rohovorů,“ řekl v neděli mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. „To se nezměnilo. Jak výstižně řekl prezident MOV, budeme s ní mluvit a je na ní, co řekne,“ dodal Adams s tím, že detaily plánovaného setkání sdělovat nebude.

Obavy o bezpečnost trojnásobné olympioničky Pcheng panují od listopadu, kdy tenistka na sociálních sítích obvinila bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-li ze sexuálního napadení. Její příspěvek do několika minut zmizel a po tenistce se na několik týdnů slehla zem. Od té doby se znovu objevila, ale mnozí se o ni nadále obávají.

„Vzhledem k tomu, že MOV ani čínské úřady neposkytují žádnou ochranu, důrazně doporučujeme sportovcům, aby se po dobu pobytu v Číně nevyjadřovali k otázkám lidských práv. Zmizení Pcheng Šuaj je zářným příkladem toho, jakému riziku sportovci mohou čelit, když se ozvou,“ varovalo v neděli podle serveru South China Morning Post sportovce hnutí Global Athlete.

Organizace tak reagovala na slova předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Ta v pátek na olympijské sportovce v obavách o jejich bezpečnost apelovala, aby se vyhnuli komentování lidských práv v Číně.

Pelosiová sice poznamenala, že Spojené státy mají morální povinnost poukazovat na porušování lidských práv Pekingem, olympijským sportovcům ale doporučila opak.

„Sportovcům bych vzkázala: Jste tu proto, abyste soutěžili. Neriskujte, že si na sebe přivoláte hněv čínské vlády, protože ta je nemilosrdná,“ varovala podle serveru Al-Džazíra sportovce Pelosiová. Peking dříve uvedl, že sportovci mohou být potrestáni, pokud v zemi poruší zákony.

Čína čelí kritice za to, že v západní oblasti Sin-ťiang masově zadržuje a převychovává ujgurské muslimy. Podle Washingtonu se Peking dopouští genocidy. Ten ovšem jakákoliv porušování lidských práv popírá.

Zacházení Číny s ujgurskou muslimskou menšinou vedlo k diplomatickému bojkotu her ze strany několika západních zemí včetně Spojených států.

Je Pcheng Šuaj v pořádku?

Od zimních olympijských her v Pekingu si mnozí slibují, že přinesou další informace o případu čínské tenistky Pcheng Šuaj.

Poté, co tenistka v listopadu zmizela z veřejné sféry, projevilo mnoho sportovců i organizací obavy o její osud. Na sociálních sítích se začaly šířit příspěvky s hashtagem „Where is Pcheng Šuaj“, kterými uživatelé čínské úřady vyzývali, aby objasnily, zda je čínská tenistka v pořádku.

Pcheng se následně v prosincovém rozhovoru nechala slyšet, že nikdy nikoho neobvinila ze sexuálního napadení. Příspěvek, který na začátku listopadu zveřejnila, prý lidé nepochopili. Peking kauzu opakovaně komentoval s tím, že jde o „politizaci sportu“.

Už před zahájením olympijských her v Pekingu byl s tenistkou několikrát ve spojení Mezinárodní olympijský výbor, který oznámil, že se s Pcheng během her setká osobně. Podrobnosti setkání ale zůstávají nejasné, například, zda se odehraje na sportovišti nebo jinde v Pekingu.

„Nebudeme zveřejňovat rozpis toho, kde a jestli bude sledovat (sportovní utkání). Nemyslíme si, že je ideální, aby se o tom diskutovalo na této úrovni. Až budeme mít informace, o kterých si budeme myslet, že je můžeme sdílet, uděláme to,“ uvedl mluvčí výboru Adams.

MOV také slíbil, že pokud bude tenistka chtít, aby byla její obvinění prošetřena, podpoří ji.

Reklama

Doporučované