Hlavní obsah

Čínská ochranka odvlekla reportéra ze záběru v živém přenosu z olympiády

Foto: Twitter: NOS Nieuws

„Táhnou nás odsud,“ říká v záběru novinář. „Právě nás vyhnali z další oblasti, obávám se, že se k vám budeme muset vrátit později.“

Reklama

Proč k incidentu došlo, zatím není jasné. Stanice si stěžuje na špatné zacházení s nezávislými a zahraničními novináři.

Článek

Televizní reportér byl v pátek během živého vysílání v Pekingu odvlečen ze záběru bezpečnostním pracovníkem olympijských her.

Sjoerd den Daas zrovna vysílal pro nizozemskou televizní stanici NOS a informoval o zahájení zimních olympijských her, když do záběru vstoupil muž s červenou páskou na paži a nápisem „bezpečnostní dobrovolník“.

S novinářem se dohadoval a postrkoval ho pryč od kamery. Den Daas se snažil ve výstupu pokračovat, po chvíli už to ovšem nebylo možné. „Táhnou nás odsud,“ říká podle serveru Insider v záběru novinář. „Právě nás vyhnali z další oblasti, obávám se, že se k vám budeme muset vrátit později.“

Další bezpečnostní pracovník se pak objevil těsně před kamerou a nejspíše se snažil kameramanovi zabránit v natáčení. Televizní stanice krátce na to záběr utnula a zamířila zpět do studia.

Chvíli po nečekaném dramatu televizní stanice diváky ubezpečila, že je novinář v pořádku. Do vysílání se po několika minutách vrátil a svůj výstup dokončil.

„Náš zpravodaj (den Daas) byl ve 12:00 během přímého přenosu v NOS Journaal ochrankou odvlečen od kamery. Bohužel tohle se pro novináře v Číně stává čím dál častěji každodenní realitou,“ uvedla stanice na twitteru.

Jaký byl důvod zásahu čínského bezpečnostního pracovníka, není z konfrontace zjevné. Podle listu Independent reportér natáčel na veřejném prostranství před stadionem Ptačí hnízdo, kde se konal zahajovací ceremoniál zimních olympijských her. Není jasné, zda například nebyl pohyb v místě omezen z bezpečnostních důvodů.

Bolestivá ilustrace

Šéfredaktor stanice NOS Marcel Gelauff incident označil za „bolestivou ilustraci“ toho, jak se v Číně zachází se zahraničními novináři.

„Sjoerd často říkal a ukazoval, jak těžké to mají v Číně novináři,“ uvedl pro nizozemský list Algemeen Dagblad. „Je zde dalekosáhlá tendence omezovat svobody, kvůli covidu-19 může být ještě silnější,“ řekl Gelauff.

„Se Sjoerdem jsem zatím nemluvil, ale z toho, co jsem viděl na záběrech, nemám pocit, že by tam překážel,“ dodal.

Zahraniční média, která z místa informují o zimních olympijských hrách, musí dodržovat přísná pravidla. Každý den musí povinně podstoupit PCR test na covid a používat aplikaci pro sledování zdravotního stavu.

Někteří zaměstnavatelé novináře vyzvali, aby si s sebou do Pekingu nebrali své běžné mobilní telefony a používali pouze přístroje na jedno použití. Obávali se totiž toho, že by Čína mohla sledovat jejich aktivity.

S podobným varováním přišla také Komise na ochranu novinářů. Ta reportérům doporučila, aby si pro účely zimních olympijských her vytvořili speciální e-mailovou adresu a aby se po návratu z Číny zbavili elektronických zařízení, které v zemi používali.

„Pokud cestujete do Pekingu, počítejte s tím, že vaše přístroje a online aktivita budou monitorovány,“ uvedla novinářská organizace. „Čím více před cestou připravíte své účty a zařízení, tím bezpečnější budou vaše data.“

Reklama

Doporučované