Hlavní obsah

Zájem o sazenice z vraňanské jahodárny roste

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájem o sazenice z vraňanské jahodárny roste. Stoupla též poptávka například po cibuli a bramborách, protože nyní lidé doma více vaří z čerstvých surovin.

Článek

Kromě sazenic jahod ve Vraňanech nabízejí i sazenice různých druhů zeleniny. I pro ně v poslední době míří stále více zákazníků, řekla ČTK za Jahodárnu Vraňany Dagmar Hančová.

Vyšší zájem je nejen o klasický typ jahodových sazenic, ale také o sazenice, které je možné pěstovat v nádobách například na terase nebo na balkonu. Ročně ve Vraňanech vyprodukují zhruba dva miliony sazenic, vyvážejí je i na Slovensko. Velkoobchod pozastavila opatření spojená s epidemií covid-19. „Situace už se nyní obrátila a běží velkoobchod i maloobchod,“ uvedla Hančová.

Pokud úrodu jahod nepoškodí mrazy nebo jiné výkyvy počasí, jsou ve Vraňanech schopni sklidit až 400 tun čerstvých plodů. Část sklizně jde do prodejny a část je určena pro samosběr, který obvykle začíná zkraje června. „Věříme tomu, že samosběr bude probíhat,“ dodala Hančová.

I zde se potýkají s nedostatkem pracovníků. Situaci zkomplikovalo uzavření hranic, proto nemohou přijet zahraniční pracovníci a podle Hančové Češi už moc v oboru pracovat nechtějí. Nyní se situace mírně změnila tím, že někteří lidé přišli o práci nebo ještě nemohou kvůli opatřením vlády vykonávat své povolání. „Snad to vše zvládneme, ale nebude to jednoduché, protože lidí na sklizeň je potřeba hodně,“ dodala Hančová.

Reklama

Doporučované