Hlavní obsah

Zákaz létání do USA. České firmy radí, co udělat s letenkou k ničemu

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Třicetidenní zákaz létání do USA z 26 zemí včetně Česka hýbe cestovním byznysem.

Článek

Zákaz cest do USA přišel nečekaně, a tak se prodejci letenek zatím soustředí jen na vysvětlování.

„Prakticky to teď znamená především mimořádné nasazení v péči o zákazníky, a to na všech frontách. Od rána, kdy se informace objevily, odbavujeme dotazy našich zákazníků. Situace to není příliš lehká, protože jednotliví dopravci se k situaci postaví různě a informace od nich zatím nemáme, je to nová situace pro všechny s vlivem na enormní počet letů i lidí,“ řekla obchodní ředitelka letenek ze Student Agency Věra Janičinová.

Podle jejích slov tvoří destinace v USA z celkového objemu prodaných letenek u Student Agency asi čtvrtinu. Ještě horší dopad na celkové tržby má však výpadek letošní zimní sezony v populárních asijských destinacích. „Propady v tržbách a výnosech budeme teprve kalkulovat. Celkově zájem Čechů o letenky v posledním měsíci klesl meziročně o 50 procent,“ okomentovala.

Aktuální zákaz vyhlášený americkým prezidentem Donaldem Trumpem se podle Janičinové dotkne více než tisíce jejich zákazníků.

Jak situaci řešit, je prozatím pro prodejce letenek velkou otázkou, co se totiž bude s letenkou a cestovním pobytem dít, rozhoduje konkrétní dopravce, u kterého zákazník letenku zakoupil.

„Očekáváme, že během dneška přijde stanovisko velkých aerolinek, jakým způsobem postupovat. Letenka je smluvní vztah mezi cestujícím a dopravcem. Pravděpodobně bude možné změnit let na jiné období, popřípadě na neurčito nebo dojednat finanční náhradu,“ informovala Janičinová.

Dalším z prodejců letenek, kterým z důvodu zákazu a celkových obav z epidemie koronaviru klesají tržby, je brněnský prodejce letenek Kiwi.com. Podle informací spolumajitele firmy Olivera Dlouhého se firma pohybuje na polovině běžný prodejů. Dlouhý navíc předpokládá, že zhruba od začátku dubna bude firma měsíc až dva prakticky na nule.

Za rok 2018 přitom vykázala tržby 28 miliard korun a stále rostly. Celosvětový pokles prodeje letenek souvisí s pandemií nového typu koronaviru, který vyvolává nemoc Covid-19.

Některá letecká spojení byla zrušena po zásahu vlád, některá ruší aerolinky kvůli minimálnímu zájmu. Lidé ve velkém přestávají cestovat a lety ruší či odkládají.

K novému zákazu se vyjádřilo také Ministerstvo zahraničí. „Vzhledem k přijatému opatření dojde pravděpodobně i ke změnám v letecké dopravě, a to zřejmě již i během nadcházejícího víkendu. Občanům Česka, již se v současné době nacházejí na území USA, proto doporučujeme udržovat kontakt s leteckou společností, u které mají zakoupené letenky. Současně jim doporučujeme zvážit i možnost předčasného návratu, pokud jim to situace umožní,“ uvedlo Ministerstvo zahraničí.

Přestože klesají počty rezervací letenek, jejich prodejci mají víc práce než normálně. „Musíme řešit rušení letů a neustálé změny. Jinak se řídíme doporučením vlády a doporučujeme kolegům práci z domova,“ řekl Dlouhý.

Americký zákaz se nedá obejít například mezipřistáním mimo území 26 zapovězených evropských států schengenského prostoru, tedy pokud nebude tato zastávka trvat alespoň 14 dní.

Reklama

Doporučované