Hlavní obsah

Zákaz návštěv se vrací. Domovy seniorů ho zavádí na vlastní pěst

Foto: Profimedia.cz

Zákaz návštěv v domovech seniorů může mít vliv na jejich psychický stav. (Ilustrační obrázek)

Reklama

Zákaz návštěv a omezování akcí může nepříznivě působit na psychický stav seniorů. Můžou se ale i cítit bezpečněji. Některé domovy zákaz návštěv opět zavádějí.

Článek

Neohroženější skupinou koronavirové epidemie jsou lidé v seniorském věku, zejména pak ti, kteří žijí v domovech seniorů, kde se může nákaza velmi rychle rozšířit.

Zavedená ochranná opatření, která platí od září, zatím omezují pouze návštěvy, seniora smí navštívit pouze dvě osoby najednou.

S rostoucími čísly epidemie se však některá zařízení rozhodla opatření zpřísnit z vlastní vůle.

Jedním z nich je i domov pro seniory se zvláštním režimem ALZHEIMER HOME, kde od pondělí zakázali návštěvy.

„Od včerejší půlnoci jsme zavedli zcela výjimečné opatření, a to zákaz návštěv ve všech našich zařízeních. Reagovali jsme na stávající situaci, kdy celoplošná opatření jsou z našeho pohledu nedostatečná,“ vysvětluje předseda správní rady domova Boris Šťastný.

Omezení návštěv a aktivit ale může mít neblahý vliv na psychickou stránku pacientů v domově. „Míra snášenlivosti je hodně individuální a závisí na mnoha faktorech. Celkově to ale samozřejmě nepříjemné je, zvláště u těch, kde byl intenzivní kontakt s rodinou. Samotná nejistota toho, jak se situace bude vyvíjet, je také nepříjemná,“ potvrzuje psycholog Jan Kulhánek z pracoviště Psychoterapie Anděl.

Nevyhovující psychický stav pak může zhoršit i zdravotní stav pacienta, potvrdil psycholog Kulhánek. „Pokud je narušen kontakt s rodinou, je to pro seniora stres a také smutek,“ vysvětluje. „Zároveň se ale mohou cítit ohroženi tou nemocí a díky těmto omezením se mohou cítit bezpečněji,“ dodává.

Boris Šťastný vysvětluje omezení návštěv tak, že se objevily rizikové kontakty u rodin, které navštěvují své příbuzné v domově.

„Bohužel jsme zaevidovali několikero rizikových kontaktů od rodin našich klientů. Sami nám to oznámili a epidemiologická situace je natolik vážná, že jsme poprvé v historii vlastně přistoupili k zákazu návštěv, který jsme sami iniciovali,“ říká.

„Uvědomujeme si vliv na psychické zdraví pacientů. Zažili jsme dlouhý zákaz návštěv na jaře a opravdu to bylo velice dlouhé,“ dodává Boris Šťastný.

Věří, že se epidemiologická situace zlepší a budou moci zákaz opět zrušit.

V domově důchodců v Liberci naopak zatím návštěvy nezakázali.

„Část klientů se určitě bojí situace, kdy by mělo dojít k nějakému úplnému zákazu návštěv. Rozdělují se na dvě skupiny. Jedni tvrdí, že jim nevadí, když covid dostanou, ať se děje vůle boží, a druzí by nejradši byli úplně izolovaní,“ vysvětluje ředitel domova Jan Gabriel. „Jsou tam klienti, kteří mají návštěvu každý den a pro ně je uzavření domova něco nepředstavitelného,“ dodává.

I tak ale museli, kvůli nepříznivé situaci, alespoň omezit hromadné společenské akce. „Jsou omezeny tak, aby se vždy jedné akce účastnila jen jedna skupina z jednoho zařízení, protože máme dohromady tři,“ říká Gabriel. „Klientům určitě ty velké společné akce chybí, protože to měli rádi, ale myslím si, že to dovedou v tuto chvíli pochopit,“ dodává.

Akce museli zrušit i v Domově Na Hrádku, kde jsou převážně pacienti s mentálním postižením. „Kvůli situaci jsme rušili ples,“ řekla zástupkyně domova. Podle ní ale samotná opatření pacienti tolik nevnímají.

Stejného názoru je i psycholog Jan Kulhánek u pacientů s demencí, kteří podle něj vnímají čas jinak. Větší stres je omezení návštěv pro příbuzné, kteří se mohou strachovat, že na ně dotyčný po čase kvůli nemoci zapomene.

„Obecně hodně záleží na tom, zda senioři věří, že je potřeba ochranná opatření zavádět. Pokud rozumí tomu, proč se to zavádí, lépe to snáší,“ vysvětluje Jan Kulhánek a říká, že toto pravidlo platí nejen u seniorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované