Hlavní obsah

Zakladatel „Football Leaks“ jde v Portugalsku před soud

Foto: Twitter.com/DeepakKG10

Portugalský whistleblower Rui Pinto.

Reklama

Portugalec Rui Pinto, který odhalil mnoho pochybných dohod týkajících se špičkových fotbalových skupin, agentů a hráčů v kauze „Football Leaks“, jde v Portugalsku před soud.

Článek

Rui Pinto sám sebe vnímá spíše jako „whistleblowera“ než jako „hackera“ a uvedl, že se snažil odhalit korupci ve fotbale. Podle BBC čelí 90 obviněním, včetně pokusu o vydírání, narušení korespondence a krádeže dat. Pinto uznává, že webovou stránku vytvořil. Že jednal nezákonně, ale odmítá, protože jednal ve veřejném zájmu.

Co jsou „Football Leaks“?

Stránku lze popsat jako fotbalovou verzi WikiLeaks, píše web Deutsche Welle. Na stránce byly zveřejněny miliony dokumentů. Více než 3,4 terabajtu dat autor webové stránky poskytl mezinárodní síti novinářů European Investigative Collaborations (EIC), která se daty dále zaobírá.

„Do projektu je zapojeno více než 60 novinářů ve 14 zemích, kteří více než sedm měsíců pracují na odhalení korupce mezi nejvyššími funkcionáři, kluby, agenty a hráči,“ píše se v prohlášení na webové stránce projektu.

Na základě uniklých důvěrných údajů vznikly stovky článků v médiích po celém světě. V datech byly dohledatelné případy daňových úniků a pochybných obchodů, zahrnujících některé špičkové fotbalové kluby a hvězdné hráče. Soudní vyšetřování bylo zahájeno ve Francii, Španělsku, Belgii a Švýcarsku.

Odhalené dokumenty vyvolaly otázky ohledně míry kontroly, kterou fotbalové řídící orgány dokážou vykonat. Ta je podle kritiků nedostatečná.

Vyšetřovaným byl i portugalský agent Jorge Mendes, mezi jehož nejlepší klienty patří i hvězda Juventusu Cristiano Ronaldo. Ten byl kvůli daňovým únikům již v minulosti vyšetřován - v lednu souhlasil, že ve Španělsku zaplatí pokutu 18,8 mil. eur (556 milionů Kč).

Kdo je Rui Pinto?

Pod pseudonymem „John“ vytvořil Football Leaks se sídlem v maďarské Budapešti, kde byl studentem historie. V lednu 2019 byl v Maďarsku zatčen. O dva měsíce později ho Maďarsko vydalo do Portugalska. BBC uvádí, že Pinto plánuje na svou obranu předvolat 45 svědků, včetně bývalého spolupracovníka americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwarda Snowdena, hledaného v USA kvůli jeho odhalením o rozsahu dohledu NSA z roku 2013.

V lednu tohoto roku se Pinto prohlásil za whistleblowera i v případě Isabel dos Santosové, dcery bývalého prezidenta Angoly Josého Eduarda dos Santose, považované za nejbohatší ženu Afriky. Angolská prokuratura nyní vyšetřuje, zda se ke svému miliardovému jmění dostala díky korupci a podvodům, což naznačují dokumenty, které letos zveřejnilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ).

Reklama

Související témata:

Doporučované