Hlavní obsah

Zákona na odklad nájemného využilo jen 47 nájemníků z celého Česka

Foto: Seznam Zprávy

Odklad nájemného za koronakrize využilo jen 47 nájemníků v celé republice.

Reklama

Ne všechny zákony a opatření, které vláda v nouzovém stavu přijala, byly úspěšné. Jako největší propadák se ukázalo odkládání nájemného. Zákon využilo pouze 47 lidí v celém Česku. Některé může dohnat i k exekuci.

Článek

Zákon na odložení nájemného, který v nouzovém stavu zavedla vláda jako pomoc lidem, na než dopadla opatření kvůli koronaviru, využilo pouze 47 lidí. Podle dočasné poslanecké komise, která má státní pomoc hodnotit, byl zákon naprosto zbytečný. Někteří poslanci ho dokonce označili za nebezpečný pro lidi, kteří se kvůli němu mohou dostat do dluhové pasti.

Podle podkladů, které si od státu komise vyžádala, o odklad nájemného v celém Česku požádalo 57 lidí, deseti byla žádost zamítnuta, možnost odložit si splátky nájemného dle zákona tak využilo jen 47 nájemníků. „Přijímat zákon pro 47 občanů je prostě výstřel úplně vedle. Ten zákon byl zbytečný,“ uvedl předseda komise Zbyněk Stanjura (ODS).

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) zákon označila dokonce za nebezpečný pro některé skupiny obyvatelstva. Zákon totiž nájemníkům nájemné neodpouštěl, ale pouze jim jeho splatnost odkládal. Kdo ho využil, musí své závazky splatit do konce letošního roku. Znamená to tak zaplatit až 6 nájmů najednou.

„Způsobilo to zmatek v hlavách nájemníků, dost často si vysvětlili takovéto opatření, že to nájemné nemusí platit. A nejenom nájemné, ale i služby. Část nájemníků si to vysvětlila po svém a hrozí jim exekuce,“ upozornila poslankyně, podle níž mohou být důsledky fatální zejména pro lidi s nižší finanční gramotností či pro samoživitelky, jimž vypadl příjem a chtěly to řešit právě odkladem nájemného, které však musí do konce roku v plné výši doplatit.

Většina nájemců a nájemníků si podle poslanců toto naštěstí vyřešila po vlastní ose bez využití daného zákona. Majitelé bytů buď svým nájemníkům nájemné snížili, nebo ve výjimečných případech odpustili, jednalo se spíš o obecní byty.

„V nájemních bytech našeho města jsme nájmy i odpouštěli, protože nám bylo jasné, že pokud něco neuděláme, dostanou se do velkého průšvihu,“ vysvětlil postup vůči samoživitelkám poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

Poslanecká komise posuzovala i další opatření, která vláda podnikla, aby pomohla firmám, podnikatelům i dalším skupinám lidí, na něž dopadla opatření zavedená jako ochrana proti koronaviru.

Zatímco zákon na odložení nájemného členové komise, včetně koaličních poslanců, zkritizovali, jako užitečné označili opatření týkající se odpuštění záloh na zdravotní a sociální pojištění. Do budoucna jen doporučili, aby odpuštění zdravotního pojištění bylo v případě nutnosti dalších opatření už zaváděno jen cíleně pro skupiny podnikatelů, kterých se daná opatření dotknou. „Byl bych pro cílená opatření například pro turistické průvodce či lidi pracující v ubytovacích službách, kterých se opatření stále dotýkají,“ potvrdil Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

O pokračování či změnách opatření rozhodne Sněmovna, dočasná komise je pouze poradní orgán.

Reklama

Doporučované