Hlavní obsah

Žalobce asi nestihne kauzu Čapí hnízdo rozhodnout včas, odhaduje Bradáčová

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Kvůli novým důkazům se konečné rozhodnutí v případu, ve kterém je obviněn premiér Andrej Babiš, podle vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové možná odsune.

Článek

Žalobce Jaroslav Šaroch, který by měl do konce srpna říct, zda v kauze Čapí hnízdo postaví premiéra Andreje Babiše (ANO) před soud, nebo jeho stíhání zastaví, nemusí tento termín stihnout.

Důvodem jsou podle pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové nové důkazy, které se v případu objevily. Jak napsaly Seznam Zprávy, přihlásil se svědek – bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo –, který chce svou dosavadní výpověď upravit. S tím se musí nyní Šaroch vypořádat, buď nové důkazy odmítnout, nebo doplnit.

Krom toho tento týden Babišův advokát Michael Bartončík i jeho bratr Josef Bartončík, který zastupuje druhou obviněnou Janu Mayerovou (Nagyovou), podali návrh na to, aby bylo stíhání zastaveno.

„Podle mého názoru, tak jak již umím odhadnout tu dobu, kdy se doplňují důkazy, kdy se zvažují veškeré informace ohledně rozhodnutí, si osobně myslím, že tuto lhůtu nepůjde beze zbytku dodržet,“ řekla Bradáčová pro Radiožurnál.

Bylo to právě pražské vrchní státní zastupitelství, které dalo Šarochovi termín do konce srpna, aby v této kauze rozhodl. Už před měsícem však ředitel odboru trestního řízení Jaroslav Dolejší pro Seznam Zprávy uvedl, že lhůtu může ovlivnit to, jaké důkazy předloží obhajoba.

A Bradáčová nyní jeho slova potvrdila. „Tato lhůta byla stanovena za situace, že obhajoba nebude doplňovat dokazování, respektive nebude přednášet státnímu zástupci návrhy na doplnění dokazování, na což má samozřejmě právo,“ prohlásila Bradáčová.

Jak již popsaly Seznam Zprávy – bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo oznámil žalobcům, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl českým vyšetřovatelům ani detektivům evropského vyšetřovacího úřadu OLAF úplnou pravdu.

V případu podezření z dotačního podvodu na Čapím hnízdě tento muž například popsal bezprostřední vliv Andreje Babiše na řízení projektu.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl svědek pro Seznam Zprávy s tím, že právě druhou část o působení Babiše původně vyšetřovatelům neřekl.

34 tisíc listů spisu

V této kauze vyšetřovatelé už několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Policista Pavel Nevtípil přitom v případě kauzy Čapí hnízdo na konci května předal žalobci Šarochovi spis s tím, aby podal obžalobu k soudu.

„Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34 tisíc listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání, či vyřídí věc jinak,“ uvedl na konci května mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Aby mohl policista Nevtípil případ podruhé uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů.

Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy, uklizené nyní ve svěřenském fondu, tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy – policie tím hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Reklama

Doporučované