Hlavní obsah

Žalobce dostal termín. Do konce prázdnin má říct, zda pošle Babiše k soudu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Do konce srpna má padnout důležité rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Podle pokynu Vrchního státního zastupitelství v Praze má padnout rozhodnutí v případu Čapí hnízdo do konce srpna.

Článek

Premiér Andrej Babiš by se mohl po dvou letech – a to téměř na den přesně – dozvědět, jak žalobce Jaroslav Šaroch rozhodne v jeho kauze Čapí hnízdo.

Je už znám termín, do kdy měl tento státní zástupce rozhodnout, zda postaví předsedu vlády před soud, nebo jeho stíhání zastaví, nebo zda třeba spis předá policii zpět k došetření.

Podle zjištění Seznam Zpráv stanovil dohledový orgán – tedy Vrchní státní zastupitelství v Praze – lhůtu pro toto rozhodnutí do 31. srpna. Městské státní zastupitelství, které tento pokyn dostalo a které kauzu Čapí hnízdo dozoruje, o tom již v pátek informovalo šéfa žalobců Igora Stříže.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze může potvrdit, že dozorovému státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze bylo uloženo, aby ve věci meritorně rozhodl ve lhůtě do 31. srpna 2021,“ uvedl ředitel odboru trestního řízení Jaroslav Dolejší.

Podle něho se však může lhůta změnit v případě, že by obvinění doplňovali do spisu další nové důkazy.

„Konečný termín rozhodnutí ve věci tak může být ovlivněn právě rozsahem nových informací, respektive důkazů, jež budou předloženy obhajobou a které musí dozorový státní zástupce vyhodnotit a promítnout do celkového hodnocení věci,“ doplnil Dolejší.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý potvrdil, že zprávu o tom, že zmíněná lhůta má skončit 31. srpna dostali v pátek. A podle něj se Stříž s touto informací v pondělí ráno seznámil.

Policista Pavel Nevtípil přitom v případě kauzy Čapí hnízdo na konci května předal žalobci Šarochovi spis s tím, aby podal obžalobu k soudu.

„Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34 tisíc listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání, či vyřídí věc jinak,“ uvedl na konci května mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

+10

V kauze vyšetřovatelé už několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Vedle Babiše je v tomto případě ještě stíhána také bývalá manažerka Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová.

Před dvěma roky v srpnu Šaroch stíhání v kauze zastavil. Předloni v prosinci ale zvrátil případ tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Šarochův závěr zrušil a nechal případ došetřit.

Pavel Zeman však na svůj post rezignoval, a případ tak - když bude stíhání znovu zastaveno - dostane do ruky jeho nástupce Igor Stříž.

Aby mohl policista Nevtípil případ podruhé uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů.

Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy, uklizené nyní ve svěřenském fondu, tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy – policie tím hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Reklama

Doporučované