Hlavní obsah

Policie chce poslat Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo před soud

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Policista Pavel Nevtípil definitivně uzavřel vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. A přišel se závěrem, který je shodný jako před dvěma lety. Chce, aby premiér Andrej Babiš skončil u soudu.

Článek

Nevtípil předal obsáhlý spis státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi a navrhl mu, aby v této souvislosti podal obžalobu na premiéra Andreje Babiše a také na bývalou manažerku Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Janu Mayerovou.

Pro Seznam Zprávy to uvedl zdroj, který je obeznámen s průběhem vyšetřování. Informaci následně potvrdili mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala a mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Dnešního dne byl ve věci mediálně označované jako ‚kauza Čapí hnízdo‘ předložen spisový materiál společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby dozorovému státnímu zástupci,“ uvedl Cimbala.

Babiš má tuto kauzu za účelovou. ČTK řekl, že nikdy nic nezákonného neudělal. „Veškerá nesmyslná obvinění odmítám. Zároveň stále věřím, že náš justiční systém je spravedlivý a v této věci se to, doufám, ukáže,“ napsal Babiš.

Advokát Josef Bartončík, který zastupuje Mayerovou, jen řekl, že takový postup ze strany vyšetřovatelů očekával.

Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová, pak agentuře ČTK řekla, že se k věci nebude vyjadřovat. „Já to ponechám už bez komentáře, k tomu není co říct,“ řekla. V minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Šaroch bude nyní případ studovat a poté rozhodne, zda kauzu pošle k soudu, nebo trestní stíhání opět zastaví, jako to udělal předloni v září. Podle informací Seznam Zpráv má lhůtu pro rozhodnutí stanovenou na dva měsíce. Tato doba se ale může ještě prodloužit.

„Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34 tisíc listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání, či vyřídí věc jinak,“ doplnil Cimbala.

V kauze vyšetřovatelé už několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Předloni v prosinci, kdy mělo být stíhání Babiše a Mayerové z rozhodnutí žalobce Šarocha zastaveno, zvrátil případ nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman – Šarochův závěr zrušil a nechal případ došetřit.

Aby v současné době mohl policista Nevtípil případ uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy, uklizené nyní ve svěřenském fondu, tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy – policie tím hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Reklama

Doporučované