Hlavní obsah

Žalobci Šarochovi byl zkrácen čas pro rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo.

Reklama

aktualizováno •

Podle interních předpisů měl mít žalobce na rozhodnutí dva měsíce. Jenže tato lhůta mu byla zkrácena.

Článek

Pražský státní zástupce Jaroslav Šaroch bude mít oproti interním předpisům kratší lhůtu na to, aby rozhodl, jak dále postupovat v kauze Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš a manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Na rozhodnutí, zda podle návrhu policejních vyšetřovatelů sepíše na Babiše a Mayerovou (Nagyovou) obžalobu, anebo případ například zastaví, dostal měsíc. Interní předpisy přitom hovoří o dvouměsíční lhůtě pro tento úkon.

Novou lhůtu stanovili Šarochovi nadřízení poté, co spis v případu přišel v pondělí na pražské městské státní zastupitelství od policie.

„Dozorovému státnímu zástupci bude stanovena lhůta pro zpracování věci v délce jednoho měsíce, a to s ohledem na dosavadní délku řízení a opakované zpracování věci, kdy je mu již část podkladu známa,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Jak je známo, v tomto případu detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Verdikt do voleb?

Pokud by rozhodnutí Šarocha v této kauze mělo být známo do termínu voleb do Poslanecké sněmovny, které se konají 8. a 9. října, musel by žalobce dokument o svém rozhodnutí dokončit během týdne.

Postup je totiž takový, že když příslušný státní zástupce rozhodnutí zpracuje, ještě ho dostanou na stůl ke kontrole nadřízení. Což zabere další čas. V případě, že by byli Babiš a Mayerová obžalováni, teprve poté by byla obžaloba odeslána k soudu. Pokud by bylo stíhání naopak zastaveno, dostanou Šarochovo rozhodnutí obvinění a jejich advokáti.

„Skutečnosti týkající se blížících se voleb jsme si vědomi, avšak trestní řád žádnou překážku či důvod přerušení nebo odkladu rozhodnutí v tomto směru neobsahuje,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Cimbala.

„Není problémem orgánů činných v trestním řízení, jaké osoby jsou stíhány, zda jsou politicky, občansky či veřejně činné. Nelze tedy z tohoto důvodu na orgány činné v trestním řízení vyvíjet jakýkoliv tlak či vznášet požadavky. Trestní řízení má svůj zákonný postup, který musí být naplněn,“ doplnil.

Když žalobce nerozhodne do termínu říjnových voleb, budou poslanci už potřetí řešit, zda Andreje Babiše vydají k trestnímu stíhání. Že premiér ve volbách jako lídr favorizovaného hnutí ANO v Ústeckém kraji mandát poslance obhájí, je vysoce pravděpodobné.

Sněmovna už v minulosti o Babišovi hlasovala v září 2017 a pak následně v lednu 2018. Ve druhém případě bylo proti 69 poslanců, všichni z hnutí ANO.

„Rozhodnutí o vydání pak leží na bedrech poslanců, nikoliv na vůli státního zastupitelství,“ připomněl Cimbala. V případě, že by v této kauze byla podána obžaloba, by se o vydání Babiše také muselo hlasovat, o vydání by však musel požádat soud.

Proběhly nové výslechy

V uplynulých dnech se v kauze, kterou policie řeší už několik let, konaly dva výslechy nových svědků.

Jedním z nich je Andrej Babiš mladší, jenž poprvé v kauze vypovídal na policii minulé pondělí, a to zhruba šest hodin. Během výslechu mu mimo jiné byla předložena smlouva k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Jeden z účastníků pro Seznam Zprávy popsal, že syn premiéra uvedl, že podpisy na tomto dokumentu nejsou s pravděpodobností jeho. Někdo tak podle Babiše mladšího nejspíše smlouvu podepsal místo něho.

Dosud přitom policie pracovala s verzí, že na přelomu roku 2007 a 2008 držel syn premiéra čtyři akcie společnosti Farma Čapí hnízdo.

Už před několika týdny v rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš mladší uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal ani je osobně nepřevzal.

Babiš mladší říká, že dvacet stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012, když se ze Spojených států vrátil“. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková. Zda jde o stejnou smlouvu, která mu byla nyní předložena u výslechu, není jasné.

Dalším svědkem, jenž v uplynulých dnech vypovídal na policii, je pak bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo. Ten například řekl, že Andrej Babiš měl na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

Reklama

Doporučované