Hlavní obsah

Zámek Náměšť čeká oprava fasád i mostu s restaurovanými sochami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek v Náměšti nad Oslavou čeká v příštích letech oprava fasády jižního křídla. Podle kastelána Marka Buše jí musí předcházet odvodnění vstupního mostu, přes který do fasád zatéká.

Článek

Most má zatím zrestaurovanou sochařskou výzdobu, na které pracoval akademický sochař Jan Korecký. Sochy znázorňující sfingu, koně a orla jsou z vápence. Podle Koreckého se na Moravě a v jižních Čechách používal běžně, vozil se z Rakouska. Je měkký, dobře opracovatelný, což umožňuje zachycení i jemných detailů. Rychle ho ale degradují kyselé deště. Povrchový ochranný nátěr, který má dílo před vlivy počasí chránit, je podle Koreckého vhodné obnovovat po pěti letech.

Sochy stojí na tříobloukovém mostě přes hradní příkop zřejmě od roku 1745. Jejich autorem je sochař Josef Winterhalder starší. Restaurování, které začalo v březnu, stálo 380.000 korun. Náklady byly hrazené z evropských dotací.

Podstatně nákladnější bude obnova fasád jižního křídla, které jsou dobře viditelné z města v údolí i z barokního mostu přes řeku Oslavu, který je nyní také v rekonstrukci. „Můj hrubý odhad fasád, včetně oken, která tam jsou, je 20 až 30 milionů korun,“ řekl Buš.

Státní zámek patří sedm let pod územní správu Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Za tu dobu prodělala opravu zimní zahrada, původní terasa i zahradní altán. Nejnákladnější byla obnova a restaurování vstupního křídla, arkýře a vnitřního nádvoří z let 2017 a 2018, které stály přes 17 milionů korun.

První písemná zmínka o Náměšti je z roku 1234, kdy patřila pánům z Lomnice. Významnými majiteli v době renesance byli Žerotínové, kteří hrad přestavěli na rozsáhlý zámek. Po nich spravovali panství Vartenberkové. V roce 1752 získal panství nejvyšší kancléř Českého království hrabě Bedřich Vilém Haugwitz. Stejný rod zámek vlastnil až do konce druhé světové války. Na základě Benešových dekretů byl pak nucen zámek opustit. Následně byla jeho část upravena jako moravské letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše.

Reklama

Doporučované