Hlavní obsah

Zámek v Holešově opět vystaví betlémy, tentokrát ale za sklem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů.

Článek

Zatímco v minulých letech byla k vidění v sala terreně, tentokrát si lidé betlémy kvůli opatřením souvisejícím s epidemií nového koronaviru prohlédnou přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. ČTK to dnes řekla aranžérka výstavy Lenka Jagošová.

Lidé si budou moci prohlédnout dvacítku betlémů z různých materiálů. „Většina z nich je ze dřeva, jeden je tady dokonce z kůže, některé jsou z papíru a jeden ještě ze sádry. Všechno na vás dýchá vánoční atmosférou, jsou tady použity živé stromky, živá aranžmá, různé věnce, kožešiny,“ uvedla Jagošová.

Betlémy pocházejí jak ze sbírek města, tak i od soukromých sběratelů. Několik jich na výstavu zapůjčila Jitka Růžičková z nedaleké Bystřice pod Hostýnem. Za jeden z nejzajímavějších exponátů považuje ručně vyřezávané jesličky od pražského kulisáře Josefa Weniga z období první republiky. „Zajímavostí je, že je to asi první betlém v tehdejším Československu se sněhem,“ řekla ČTK sběratelka.

Výstavu si lidé prohlédnou zdarma. „Zájemci ale na její provoz budou moci přispět dobrovolným příspěvkem. Pro dotvoření atmosféry budou na nádvoří rozmístěny vánoční stromečky, které si mohou vyzdobit sami návštěvníci jakoukoliv svou, nejlépe ručně vyrobenou, vánoční ozdobou. Do zdobení se zapojí děti z mateřských škol i senioři z Centra pro seniory,“ uvedla mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová.

Zahájení netradičně pojaté výstavy betlémů je naplánováno na sobotních 10:00, kdy z oken prvního patra zámku zahraje rezidenční dechový kvintet Základní umělecké školy Holešov Brass Q. Výstava potrvá do 3. ledna příštího roku.

Reklama

Doporučované