Hlavní obsah

Tip na výlet: Zázrak na buližníkové skále a to pravé světlo pro Alfonse Muchu

Foto: Profimedia.cz

Zámek Zbiroh se zahradou.

Reklama

Městečko Zbiroh se zámkem, kde pobýval Alfons Mucha. To je letní tip od Anity Plasové, redaktorky byznysové rubriky Seznam Zpráv.

Článek

Zbiroh se nachází necelou hodinku od Prahy směrem na Plzeň. Narodil se zde a celý život žil básník Josef Václav Sládek, který zde má i své muzeum.

Nejzajímavější je zámek Zbiroh, který patřil ještě v devadesátých letech armádě, veřejnosti byl zapovězený a celkově má velmi zajímavou historii. Nyní je v soukromém vlastnictví a majitel ho dává postupně a úspěšně do pořádku. Přímo na zámku vybudoval hotel, wellness, restauraci, vinice a lanové centrum. Nachází se zde nejhlubší studna ve střední Evropě zázračně vyhloubená do tvrdé buližníkové skály. A uvnitř zámku můžete objevovat prostory, ve kterých tvořil svou Slovanskou epopej Alfons Mucha. Zámek měl dlouhodobě pronajatý, žil tu s manželkou a místní příroda se pro něj stala neutuchajícím zdrojem inspirace.

Jinak je ale Zbiroh krásný i na procházky, nejen po městečku, kde se nachází třeba Zbirožský dvůr, kde je restaurace s krásným parčíkem, ale i v lesích a okolo rybníků, které se v místě nacházejí.

Zároveň se dá výlet zde spojit i s dalším zajímavým cílem, v okolí je řada turisticky zajímavých míst - Žebrák, Točník nebo Skryjská jezírka.

Zbiroh leží na pomezí Brd a Křivoklátska, takže je skvělým výchozím bodem na procházky a třeba na houbaření. Tady totiž rostou!

Reklama

Doporučované