Hlavní obsah

Zaměstnanci se bouří. Amazon jim nedal volno na prezidentské volby

Foto: Amazon

Ilustrační fotografie.

Reklama

Někteří zaměstnanci Amazonu se možná nebudou moct zúčastnit prezidentských voleb v USA, jelikož jim to pracovní doba neumožňuje. Sepsali proto petici, v níž žádají o placené volno, aby mohli podpořit svého kandidáta.

Článek

Donald Trump i Joe Biden by kvůli postoji Amazonu mohli přijít o tisíce voličů. Jeho zaměstnanci zatím nedostali volno na den prezidentských voleb v USA, který připadá na úterý 3. listopadu 2020. Tisíce pracovníků proto podepsaly petici za to, aby jim internetový gigant dal placené volno, a oni by tak mohli vhodit své lístky do uren.

Petice požaduje, aby Amazon v USA poskytl placené volno v den voleb, nebo den před ním. Některé americké státy totiž umožňují voličům odevzdat hlasovací lístky na volebních místech už den před volbami. Osmihodinové placené volno by pracovníci Amazonu využili k činnostem spojeným s hlasováním, včetně registrace a dobrovolnictví.

Amazon je druhým největším zaměstnavatelem ve Spojených státech. Podle serveru CNN zaměstnává ve Spojených státech 1,3 milionu lidí, z nichž už tři tisíce podepsaly petici, mezi nimi byli jak pracovníci ze skladů, tak například z Amazon Whole Foods.

Petici vypustili v úterý ráno prostřednictvím interního firemního nástroje. Zorganizovaly ji skupiny zaměstnanců pro klimatickou změnu, což je skupina, která původně vznikla, aby vyvíjela tlak na firmu v otázkách klimatu.

Podle tiskové zprávy však Amazon vyžaduje, aby zaměstnanci využili své zbývající volno k volbám, pokud ještě nějaké mají. Nebo jim může poskytnout minimální volno, protože to vyžadují jednotlivé státní zákony.

„Poskytli jsme všem našim zaměstnancům informace o tom, jak se zaregistrovat k hlasování, podrobnosti o jejich volebních místech a jak požádat o volno. Ve všech 47 státech mohou ti zaměstnanci, kteří nemají dostatek času před plánovaným pracovním dnem nebo po něm, požádat o omluvené volno, které jim bude poskytnuto. Výše platu a počet hodin poskytnutých zaměstnancům se liší podle státu v souladu s místními zákony,“ uvedl pro CNN mluvčí Amazonu Jaci Anderson.

Zaměstnanci, kteří petici podpořili, kritizovali Amazon za to, že je pozadu ve srovnání s jinými americkými korporacemi. Stovky dalších společností už oznámily, že pracovníkům poskytnou další placené volno s cílem dát lidem možnost jít volit. Mezi nimi je například Facebook, Apple, Twitter, Starbucks či Walmart.

Reklama

Doporučované