Hlavní obsah

Zaměstnanci společnosti ČEZ dostanou přidáno. Odboráři se s vedením dohodli na zvýšení mzdy

Jednání o mzdách se v ČEZ vedou od začátku srpna.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Odboráři integrovaných dceřiných firem skupiny ČEZ, se ve čtvrtek dohodli s vedením ČEZ na růstu tarifních mezd v roce 2019 mezi pěti až šesti procenty.

Článek

ČTK to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. S odbory ČEZ a.s., do které patří například zaměstnanci jaderných elektráren, podle něj naopak zatím dohoda není, jednání bude pokračovat příští týden.

„Zaměstnavatel zde navrhuje růst tarifních mezd v příští roce o čtyři procenta, odbory předložily návrh růstu o devět procent," uvedl dnes Kříž. Informaci po jednání ČTK potvrdil také zástupce odborů působících v ČEZ a.s. Jan Hrb. „Čtyři procenta v návrhu zaměstnavatele považujeme za nedostatečné, očekávání zaměstnanců je vyšší,“ dodal.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. V integrovaných dceřiných firmách je podle Kříže zaměstnáno více než 7000 lidí, nejvíce ve společnosti ČEZ Distribuce, v samotné ČEZ a.s. pak pracuje asi 5500 lidí.

Protest zaměstnanců ČEZ. Přejí si mzdy o 13,8 procenta vyšší, firma nabízí jen 3,5 procenta

Jednání o mzdách se v ČEZ vedou od začátku srpna. Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic.

Týdeník Euro v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 Kč. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 Kč.

Průměrná hrubá mzda v ČR celkem se pak ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, vyplývá z dat ČSÚ. ČEZ je největší česká energetická firma. Loni jí meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované