Hlavní obsah

Zaměstnanec Googlu, který zpochybnil rovnost mužů a žen, dostal výpověď

Google vyhodil autora pobuřujícího textuVideo: AP, Reuters

 

Reklama

James Damore v textu tvrdil, že ženy se v menší míře objevují na vedoucích a technických místech z biologických příčin.

Článek

Google vyhodil autora textu, který kritizoval rozmanitost na pracovišti. James Damore obvinil Google z umlčování konzervativních politických názorů a tvrdil, že biologické rozdíly hrají roli v nedostatku žen v technických a vedoucích pozicích.

„Schopnosti mužů a žen se z biologických příčin částečně liší a tyto rozdíly mohou vysvětlovat, proč nevidíme rovné zastoupení žen v technických a vedoucích pozicích,“ píše se v textu, který první zveřejnil internetový server Gizmode.

Damore potvrdil, že ho Google propustil kvůli „hájení genderových stereotypů“.

„Je to v rozporu s našimi základními hodnotami a kodexem chování, podle něhož by měl ‚každý zaměstnanec Googlu vynaložit maximální úsilí, aby spoluvytvářel na pracovišti kulturu, která je prostá zastrašování, vyhrožování, zaujatosti a nedovolené diskriminace‘,“ napsal výkonný ředitel Googlu Sundar Pichai v interním e-mailu zaměstnancům.

Nová ředitelka firemního oddělení pro rozmanitost Danielle Brownová článek původně odsoudila. Dodala ale, že je Google otevřený všem problematickým politickým názorům.

Aktuální události jen zdůraznily obtíže, kterým čelí ženy v technologických firmách. V Googlu zastává 80 % technických míst muži, do vedoucích pozic se dostala čtvrtina žen.

Reklama

Doporučované