Hlavní obsah

Zaorálek vyzval britskou prokuraturu, aby zvrátila rozsudek v případu ubitého Čecha

Lubomír Zaorálek po setkání s britskou velvyslankyní.

 

Reklama

Jedenatřicetiletý Zdeněk M. se nepohodl se skupinou Britů na kolech. Mladíci na něj zaútočili, Čech při tom přišel o život. Soud nyní útočníky osvobodil.

Článek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou kvůli osvobozujícímu verdiktu soudu nad Britem, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Zaorálek k tématu svolal brífink do Černínského paláce (podívejte se na záznam ve videu nahoře v tomto článku).

„Vyzývám britskou prokuraturu, aby využila všech možností zvrátit osvobozující verdikt. V tomto smyslu jsem také apeloval na britskou velvyslankyni," řekl na brífinku Zaorálek. „Kauza musí být prošetřena. Paní velvyslankyně nám vyjádřila soustrast a řekla, že má pochopení pro naše pochyby," doplnil ministr zahraničí.

Vražda Čecha v Londýně rozbouřila emoce.Video: Redakce Seznam

Osvobozující verdikt nad mužem obviněným z vraždy soud vynesl v pondělí v Londýně. I rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit. „Jsem ve spojení se sestrou zabitého občana," uvedl Zaorálek.

Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně, uvedla britská tisková agentura PA.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie. O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům tehdy v Británii hovořila média i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU.

Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Útočili na ležícího

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat." Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sestra zavražděného v místním tisku loni uvedla, že její bratr se odstěhoval do Londýna před více než deseti lety.

Reklama

Doporučované