Hlavní obsah

Západočeská univerzita testuje vysokorychlostní 5G síť, má vysílač v kampusu

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) se stala testovacím místem vysokorychlostních přenosů dat prostřednictvím 5G sítě.

Článek

„Díky projektu ministerstev pro místní rozvoj a průmyslu „5G pro 5 měst“ instalovala společnost O2 vysílač přímo v hlavním kampusu na Borských polích. Testování sítě je na ZČU součástí celouniverzitního projektu SmartCAMPUS (Chytrý kampus), který se tak rozšířil o další moderní technologie," řekla mluvčí plzeňské univerzity Šárka Stará.

„Sítě 5G, páté generace bezdrátové telekomunikace, ve všech ohledech překonávají dosavadní standard. Jsou výkonnější, rychlejší a efektivnější. Na mobilním zařízení umožňují připojení rychlostí kolem 500 Mbit/s. Přibližují se tedy postupně kapacitám optických sítí,“ řekl Petr Kašpar z Fakulty elektrotechnické ZČU, iniciátor projektu SmartCAMPUS ZČU, který dává příležitost využívat univerzitu jako testovací polygon pro nasazení a propojení vyspělých technologií. Podle něj se 5G technologie využívají na mnoha místech světa. Plzeň se koncem roku 2019 v soutěži ministerstev průmyslu a místního rozvoje umístila v první pětce chytrých měst vybraných pro testování 5G technologií a jejich aplikací. „Na úspěchu se podílela také ZČU, která s Plzní na přípravě projektu spolupracovala,“ řekla mluvčí.

ZČU má zapůjčené speciální 5G SIM karty, na nichž lze přenosy dat neomezeně zkoušet. „Využít je mohou studenti, zaměstnanci i celá pracoviště a projektové týmy. Přispějí tak k testování technologie i k rozvoji projektu SmartCAMPUS ZČU,“ řekla Stará.

SmartCAMPUS ZČU, který trvá od roku 2018, se zabývá zaváděním moderních technologií. Firmám umožňuje vyzkoušet jejich technologie v malém měřítku a získat zpětnou vazbu. Městům, která chtějí být „smart“, nabízí možnost vidět chytrá řešení v praxi a rozhodovat se pro ně podle zkušeností.

Reklama

Doporučované