Hlavní obsah

Zasloužili bychom si medaili, ne vězení, řekli uhlobaroni soudu. Odkryli plán, jak se očistit

Obžalovaní exmanažeři mají jasno. Zasloužili bychom si medaili a ne vězení.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Proces, na který se čekalo 20 let, odkryl plán obhajoby. Ta bude chtít předvolat i Miloše Zemana.

Článek

První týden dlouho očekávaného procesu v kauze privatizace společnosti Mostecká uhelná odkryl dlouho připravovanou a utajovanou obhajobu, kterou si obžalovaní exmanažeři a jejich advokáti připravili.

Krom jiného budou chtít jako svědka předvolat k soudu i prezidenta Miloše Zemana. Ten vypovídal už v policejním přípravném řízení jako svědek, neboť část akcií obžalovaným prodala na přelomu tisíciletí právě jeho vláda.

Zatím není jasné, na jaký termín soud nynějšího prezidenta republiky předvolá.

Video: Reportáž z prvního dne procesu, na který se čekalo 20 let

Reportáž z prvního dne procesu, na který se čekalo 20 let.Video: Hanuš Hanslík

Podle obžaloby způsobili manažeři při privatizaci Mostecké uhelné společnosti škodu až osm a půl miliardy korun. Všichni obžalovaní však shodně tvrdí, že žádnou škodu nezpůsobili a společnost zachránili před krachem.

„Moje hodnocení celé nejenom transakce, ale i restrukturalizace Mostecké uhelné společnosti je takové, že z mého pohledu si manažeři zasluhují nikoliv trestní stíhání, ale medaili. Protože provedli společnost jedním z nejsložitějších období české transformace. A důkazem je, že společnost stále existuje, stále zaměstnává, stabilizuje region,” řekl Seznamu jeden z obžalovaných Petr Kraus, který v tomto duchu vedl i svou přibližně dvouhodinovou výpověď před soudem.

Podle státního zástupce zločin při privatizaci podniku spočíval mimo jiné v tom, že obžalovaní společnost koupili za její vlastní peníze.

Obhajoba je však založena na tom, že stejným způsobem byly privatizovány všechny velké podniky. Podle obžalovaných to byl základní princip české privatizace. Nikde jinde než právě z privatizovaných podniků totiž čeští manažeři v počátku devadesátých let nemohli podle obžalovaného Marka Čmejly peníze na koupi firem získat.

„Vždycky to bylo o tom, že ten podnik musel zaplatit tu cenu sám za sebe. To znamená, i když dejme tomu si ti privatizátoři na to vzali úvěr, tak jediné, co měli, byl ten privatizovaný podnik. A ten ze sebe musel dostat tolik prostředků, aby splatil ty úvěry,” vysvětloval Čmejla před soudem.

Dal i příklady podniků, které podle něho zkrachovaly proto, že je stát prodal příliš draho. Podle Čmejly se to týkalo například podniku ČKD.

Podle státního zástupce ale není tato obhajoba příliš přesvědčivá. Věří, že ji dokáže před soudem vyvrátit.

„Kladu si otázku, pokud to bylo tak legální a tak běžné, jak obžalovaní tvrdí, tak proč vytvářeli ty struktury v zahraničí, proč nevystupovali jako management spolu s investiční skupinou Newton Financial Management Group a veřejně takové skutečnosti neuváděli,” řekl Seznamu státní zástupce Radek Bartoš, který má za Vrchní státní zastupitelství v Olomouci kauzu na starosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované