Hlavní obsah

Zástupci znesvářené Sýrie se za zády Asada tajně sešli v Berlíně

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nedávného vzdušného útoku prorežimních sil v provincii Idlib.

Reklama

V Berlíně se tento týden konalo utajované setkání zástupců syrské společnosti. Mezi účastníky byl například bývalý syrský velvyslanec v Británii nebo vůdce komunity jezídů. Podle BBC bylo snahou najít řešení neshod mezi etnickými skupinami, jež přispívají k rozkolu v Sýrii.

Článek

Akci podle BBC financovali soukromí dárci a některé evropské vlády. Berlín si účastníci vybrali zčásti proto, že Německo je vnímáno jako neutrální půda. Druhým důvodem pak měla být velká komunita Syřanů, která zde po uprchlické vlně žije.

Na setkání, které se konalo ve stínu mediálního zájmu a bez politického tlaku, byli kmenoví sunnitští vůdci, z nichž někteří velí vlastním milicím, a stejně tak alávité, blízcí režimu prezidenta Bašára Asada. Zástupce na jednání měly i nejvýznamnější křesťanské, kurdské i drúzské klany.

Někteří z nich sice mají blízko k vládním kruhům, ale plně vládu nepodporují. Z nich většina mohla letět přímo z Damašku. Další sice za Asadovy vlády zažili útlak, avšak nepřipojili se k ozbrojené opozici. Někteří z nich před válkou uprchli a část z nich žije v Německu. BBC je charakterizuje jako tichou většinu, která jednoduše touží po míru. „Tito lidé se považují za zástupce 70 procent syrské společnosti, která není ani na straně ozbrojených skupin, ani režimu a nikoho, kdo v Sýrii bojuje,“ řekl odborník na otázky Blízkého východu Daniel Gerlach, který se podílel na organizaci setkání.

Ačkoli o přestávkách byl slyšet smích a přátelský hovor účastníků, mnozí z nich svým příjezdem riskovali životy. Jak Asadova vláda, tak radikální skupiny bojující v Sýrii mohou považovat všechny, kdo vyjednávají se zástupci ostatních skupin, za zrádce. Někteří z účastníků proto cestovali v utajení a všichni nechali své mobilní telefony před dveřmi jednací místnosti. Podle BBC přítomné pojil fakt, že všichni ve válce přišli o přátele, příbuzné nebo členy své komunity.

Patří k nim i vůdce velkého sunnitského kmene z oblasti u irácké hranice, šajch Amír Dandal. Na otázku, jak dokáže mluvit s nepřítelem, odpověděl: „Všichni o něco přišli, musíme své jizvy překonat. Když ten konflikt bude pokračovat, bude to znamenat další ztráty.“

Po bouřlivé debatě ve středu večer přítomní podepsali dokument, který má zabránit odvetným akcím. Říká se v něm, že by nikdo neměl nést odpovědnost za zločiny spáchané jinými členy své náboženské či etnické skupiny nebo rodiny. Lidé se mají zodpovídat za vlastní zločiny a spáchané krutosti. Jejich příbuzní se kvůli tomu nemohou stát terčem odvetných útoků a vyřizování účtů.

Reklama

Související témata:

Doporučované