Hlavní obsah

Zastupitelé České Lípy ocenili čestným občanstvím lékaře Josefa Zajíce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé České Lípy se ve středu rozhodli ocenit čestným občanstvím lékaře Josefa Zajíce za jeho celoživotní práci ve zdravotnictví, profesní kvalitu a přístup k pacientům a také za přínos pro město.

Článek

Specialista na cévy, který počátkem letošního roku oslavil 71. narozeniny, je spojen se zdejší nemocnicí a stále pracuje. V současné době má ve městě soukromou praxi, kde denně pečuje o desítky pacientů, řekla na jednání starostka Jitka Volfová (ANO), která návrh do zastupitelstva předkládala.

Zajíc je absolventem Fakulty všeobecného lékařství Karlovy univerzity v Praze. Do nemocnice v České Lípě nastoupil v roce 1974 jako lékař chirurgického oddělení, kde pracoval do roku 1990. V roce 1988 byl jmenován ředitelem nemocnice, ve funkci působil dva roky, pak se přesunul do zahraničí. Od roku 1990 působil tři roky jako lékař na chirurgickém oddělení v Alžíru, další dva roky pak v nemocnici ve Štrasburku. Po návratu vedl chirurgické oddělení v České Lípě, od roku 2004 má ve městě soukromou praxi.

„Doktora Zajíce si váží nejenom jeho pacienti, ale také jeho kolegové – lékaři a zdravotní sestry. Zejména ti, kteří měli tu čest pracovat po jeho boku, což dokládá také dopis od Lucie Cenkové, vrchní sestry centrálních operačních sálů,“ doplnila mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Právě tento dopis se podle ní stal jednou z hlavních motivací předložit zastupitelstvu návrh na udělení čestného občanství.

Zastupitelstvo České Lípy udělilo v novodobé historii osm titulů čestného občanství. Poprvé využilo této pravomoci v roce 1998, kdy ocenilo Zdeňka Pokorného za dlouholetou práci pro blaho a rozkvět České Lípy, zejména za zvelebení historického jádra města. Zatím posledním oceněným byl v roce 2018 dobrovolný a profesionální hasič Zdeněk Frydrych.

Reklama

Doporučované