Hlavní obsah

Zatéká pod něj a uvnitř ze stropu visí krápníky. Praha přesto otevřela prostor, kde stál Stalin

Podzemí někdejšího Stalinova pomníku je v havarijním stavu.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se, jak to v podzemí někdejší „fronty na maso“ vypadá.

Článek

Pražský magistrát dnes zpřístupnil uzavřené prostory nad podzemím bývalého Stalinova pomníku na Letné, které hrozily zřícením. Místo hlídají strážníci a nadále monitoruje najatá odborná firma. Strop je ve špatném stavu a stavební úřad Prahy 7 nechal prostor v září uzavřít. Praha ale v úterý obdržela výsledky zátěžových testů, které ukázaly, že bezprostřední propad stropu podzemí nehrozí. Co bude s torzem pomníku do budoucna, zatím není jasné.

„Rozumím rozhořčení těch, kteří rádi v oblasti Stalinova pomníku trávili svůj volný čas. Prioritně je ale nutné se na věc dívat z pohledu bezpečí a zdraví návštěvníků Letné. Nyní je dobrou zprávou, že můžeme zpřístupnit prostor na povrchu. Vnitřní prostory ještě procházejí podrobnými testy. Prosím tedy všechny přátele Letné o trpělivost,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

Na místě budou hlídkovat strážníci. Vzhledem ke stavu podzemí se na místě totiž nesmí sejít větší shromáždění lidí. V podzemí budou pokračovat odborná měření. Definitivní posudek by město mělo mít k dispozici v řádu měsíců. „Považuji za nezbytné, aby Praha do budoucna předcházela neštěstím, jako byl pád trojské lávky. Proto musíme mít v ruce posudek, který určí, jak má město v případě objektu pod bývalým pomníkem diktátora Stalina postupovat,“ sdělila radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Společnost Inset pro město už provedla zkušební zatížení automobilem o hmotnosti 3,5 tuny, který přejížděl po jednotlivých částech stropu podzemí. Zespodu firma rozmístila měřicí body na zhruba dvou stovkách míst. Test odhalil několik kategorií deformace. Podle firmy ale nehrozí zřícení.

Stavební úřad původně rozhodl o uzavření asi 1 000 metrů čtverečních plochy. Město nyní plánuje střechu podzemní stavby provizorně podepřít. Jak bude podzemní prostor v budoucnu využit, zatím město nerozhodlo.

Stalinův pomník vznikl v roce 1955. Ve své době byl s výškou přes 15 metrů, šířkou 12 metrů a s 22 metry do délky největším skupinovým sousoším v Evropě. Pomník byl zlikvidován na konci roku 1962, když se rozšířila kritika sovětského vůdce Nikity Chruščova vůči Stalinovi.

Reklama

Doporučované