Hlavní obsah

Zatím ještě nechápeme, jak velký úspěch se nám podařil, shodli se čeští házenkáři

Rozhovor s trenérem české reprezentace v házené Janem Filipem a spojkou Janem Landou.

 

Reklama

Čeští házenkáři vezou z evropského šampionátu historické umístění. Absolutní outsider dokázal ze své role vytěžit maximum a překvapil házenkářský svět. Se strůjcem úspěchu, trenérem Janem Filipem a jeho svěřencem Janem Landou jsme si povídali ve sportovním studiu Seznamu.

Článek

Házenkářské mistrovství Evropy zná svého vítěze. Tím se stal výběr Španělska, který ve finále porazil Švédy. Český tým si z evropského šampionátu odváží skvělé šesté místo. A jedná se o historický počin, letošním skvělým výsledkem totiž Češi vyrovnali dosud nejlepší umístění na evropském mistrovství z roku 1996.

„Sami ten výsledek úplně nechápeme,” prozradil ve sportovním studiu Seznamu trenér reprezentace Jan Filip. „Stav české házené totiž absolutně neodpovídá tomu, jak jsme na šampionátu dopadli. Nejspíš až časem nám dojde, co se nám v Chorvatsku povedlo dokázat,” říká.

Češi dokázali hodit za hlavu úvodní debakl od pozdějších mistrů Evropy ze Španělska a s neméně těžkými soupeři v úvodní skupině, Dánskem a Maďarskem, dokázali zvítězit a ku překvapení všech také postoupit do další fáze turnaje. Tam na český tým čekala také Makedonie.

„Bylo to velké zadostiučinění. S Makedonií jsme sehráli čtyři zápasy, které nebyly svým způsobem férové. I kdybych dnes ukončil kariéru, tak si budu navždycky pamatovat, že jsme je na pátý pokus dokázali porazit,” říká spojka českého národního mužstva Jan Landa. Ten před mistrovstvím naznačil, že uvažuje o konci kariéry, víc ale neprozradil.

Český tým drželi brankáři Martin Galia a Tomáš Mrkva. Co dalšího bylo podle trenéra Filipa klíčové a výkon kterého týmu nejvíce překvapil Jana Landu? Podívejte se nahoře ve videu!

Reklama

Doporučované