Hlavní obsah

„Kolik vás je? 13? Super!” Fotbalisté zůstanou v jeskyni uvězněni ještě měsíce

Potápěči v jeskyni našli 12 fotbalistů i trenéra. Video: THAI NAVYSEAL, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pátrání po mládežnickém fotbalovém týmu uvězněném v zaplavené jeskyni na severu Thajska po devíti dnech pokročilo. Potápěči našli všech 12 chlapců i jejich trenéra. Podle Narongsaka Ossotanakóna, guvernéra provincie Chiang Rai, kde se jeskynní komplex nachází, jsou všichni v pořádku. Záchranný tým teď chlapce bude muset z jeskyně vyprostit.

Článek

„Do dalšího monzunu mnoho nezbývá, a proto právě probíráme všechny proveditelné scénáře záchrany,” uvedla v tiskovém prohlášení Britská rada jeskynních záchranářů (BCRC), jejíž dva potápěči se jako první k uvězněnému fotbalovému týmu do jeskyně dostali.

Skupina 12 chlapců se podle rady spolu s jejich trenérem nachází přibližně dva kilometry od vstupu do jeskyně Tcham Luang Nang Non a zhruba v hloubce jednoho kilometru pod povrchem.

Záchranáři natočili okamžiky prvního kontaktu. Malí fotbalisté jim děkují a ptají se, zda je vezmou ven. Na to potápěči odpovídají, že to prozatím nejde, ale že jim přinesou jídlo, světlo a přivedou i doktora.

„Potápěči našli všech 13 osob,“ potvrdil guvernér Ossotanakón. „Jsou v pořádku, ale operace ještě nekončí,“ dodal. „Zatím jsme je jen našli. Naší dalším úkolem bude dostat je z jeskyně a poslat domů,“ vysvětlil guvernér, podle nějž se z jeskyně bude dále čerpat voda.

Vyproštění chlapců v nejbližší době se nezdá pravděpodobné. Jakýkoliv pohyb znesnadňuje voda a bahno. Podle thajské armády je stejný postup čeká přibližně po celé nadcházející čtyři měsíce. Nejpravděpodobnější scénář záchrany totiž je, že chlapci budou muset v jeskyni přečkat monzunové období.

„I přestože hladina vody poklesla, podmínky pro potápění zůstávají značně obtížné. Stále je tu velké množství technických problémů a rizik, které musíme brát v potaz,” dodává Britská rada jeskynních záchranářů.

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Záchranáři ale zatím nerozhodli, zda počkají, než opadne voda, která jeskyni zaplavila, nebo chlapce naučí používat potápěčské vybavení, aby mohli z jeskyně vyplavat. Ahman Mirza, americký jeskynní záchranář, jenž je na místě, má za to, že bezpečnější by bylo k hochům dopravovat zásoby a počkat na opadnutí vody, protože pokusit se dostat někoho neuvyklého potápění zatopenou jeskyní je velmi nebezpečné.

Záchranáři počítali s tím, že chlapci a trenér našli útočiště před stoupající vodou v jeskyni na vyvýšenině, která je přezdívaná podle pověstné thajské pláže Pattája. I toto místo bylo nakonec zaplavené a záchranáři 13člennou skupinku našli až o 400 metrů dále.

Během pátku bylo nutné nejprve rozšířit některá z míst zhruba stometrového úseku, aby jím mohli potápěči proplavat i s vybavením. V úseku nakonec natáhli lano a rozmístili nádrže s kyslíkem. Další týmy přitom z jeskyně pumpovaly vodu a spodní vodu odkláněly. Jiní záchranáři zase hledali na úbočích hory pukliny, které by se mohly rozšiřovat v šachty.

Záchranné akce už trvají celkem devět dní. Mladí fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér navštívili jeskyni Tcham Luang Nang Non 23. června. Intenzivní deště ji ale rychle zaplavily vodou, která tým uvěznila uvnitř.

Celý jeskynní komplex je přes deset kilometrů dlouhý a naplavená voda je plná bahna a sedlin. Přes ty ve vodě téměř není vidět. Thajským záchranářům při pátrací akci asistují experti z Británie, Číny, Spojených států či Austrálie.

Reklama

Doporučované