Hlavní obsah

Držíme palce, říkají kresbami. V Thajsku už šestý den hledají v zatopené jeskyni celý fotbalový tým

Thajci doufají v záchranu pohřešovaných fotbalistů již šestý den.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Na obrázcích, které Thajci přidávají na sociální sítě, jsou obvykle vyobrazeni mladí fotbalisté a jejich záchrana, případně je k dílu ještě připsán text vyjadřující podporu.

Článek

Thajsko už šestý den doufá v záchranu dvanácti mladých fotbalistů a jejich trenéra, kteří jsou uvězněni v zatopené jeskyni. Thajci chlapcům začali na sociálních sítích vyjadřovat podporu v podobě malůvek, které spojuje hashtag „cizinci, s nimiž se chceme nejvíce setkat”.

Na obrázcích jsou obvykle vyobrazeni mladí fotbalisté a jejich záchrana, případně je k dílu ještě připsán text vyjadřující podporu. Naději a podporu vyjadřují Thajci i v samotných komentářích. „Čekám, až uslyším slova ‚Hledání skončilo, všech třináct lidí je v pořádku’,’’ píšou na Twitter například.

Skupina v jeskyni Tham Luang Nang Non uvázla po silných deštích minulou sobotu. Kromě thajských záchranářů se dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a pětadvacetiletého trenéra snaží najít i američtí vojáci a britští potápěči. Záchranáři do jeskyně vyvrtali šachtu, odčerpat vodu se jim ale kvůli četným chodbám nepodařilo.

Před jeskyní čekají na záchranu fotbalistů jejich rodiny, společně se modlí. Thajské úřady jsou stále přesvědčeny, že se uvězněným podařilo před stoupající vodou schovat a že jsou všichni naživu.

Reklama

Doporučované