Hlavní obsah

Thajští záchranáři věří, že 12 mladých fotbalistů v zatopené jeskyni je stále naživu

Pátrání komplikuje bahno a voda.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

V Thajsku hledají dvanáct mladých fotbalistů a jejich trenéra. Stopy vedou do zatopené jeskyně.

Článek

Thajští záchranáři se snaží najít dvanáct mladých fotbalistů a jejich trenéra, kteří jsou téměř dva dny pohřešováni v zaplavené jeskyni na severu Thajska.

Chlapci ve věku 11 až 15 let vstoupili do jeskyně Tcham Luang Nang Non se svým trenérem v sobotu odpoledne. Pátrání po nich odstartovala matka jednoho z nich, která oznámila, že se její syn nevrátil z tréninku.

Při ranním ponoru se potápěčům nepodařilo dostat do velkého prostoru hlouběji v jeskyni, kde by chlapci mohli být. Vstup do této části jeskyně je velmi malý, zaplavený nejen vodou, ale nyní i pískem a bahnem. Záchranáři nicméně objevili v jeskyni stopy přítomnosti chlapců.

Jeskyně bývá zaplavená během období dešťů, které v Thajsku trvá od června do října. Velká síň, kde činitelé doufají, že by mohli chlapce najít, je asi čtyři kilometry od vstupu do jeskyně, jejíž celková délka se odhaduje na šest až osm kilometrů.

Záchranáři stále věří, že fotbalisty najdou. Komíny ve skále, které podle místních vedou do jeskynního systému, záchranáři vhazují jídlo a psané instrukce. Podle těch mají chlapci vyčkat do příchodu záchranářů, kteří se je s pomocí potápěcích přístrojů pokusí dostat ven.

Reklama

Doporučované