Hlavní obsah

Zatýkání při mítinku Zemana bylo nezákonné. Policie i vnitro otočily

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Zvukař, kterého při akci prezidenta Miloše Zemana zadržela policie, se dočkal osobní omluvy od policisty.

Článek

Trvalo to sice zhruba dva a půl roku, ale policie a Ministerstvo vnitra přiznaly, že se dopustily přehmatu.

V listopadu 2017 asi devět policistů zadrželo zvukaře Jaroslava Hensla při mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou. A to ve chvíli, kdy pouštěl z oken kanceláře restaurace U Marka skladbu Modlitba pro Martu.

Kvůli incidentu, který se odehrál v době kampaně před lednovou přímou volbou prezidenta, pak Hensl podal žalobu na ministerstvo k Městskému soudu v Praze. A ten mu před několika týdny dal za pravdu, že byl zásah policistů nezákonný.

I když se Ministerstvo vnitra u soudu policistů zastávalo a odmítlo, že by pochybili, teď otočilo. Rozhodlo se, že nepodá odvolání - tedy kasační stížnost.

A navíc nyní říká, že zásah nebyl přiměřený.

„Z hlediska míry zásahu do svobody projevu a s ohledem na již zmíněnou přípustnost zásahů do svobody shromažďovací lze hodnotit postup policie jako nepřiměřený,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení Ministerstva vnitra k Henslovu případu.

Konkrétní policista potrestán nebude, ministerstvo ale říká, že případ bude mít další dopady. „Skutečnosti uvedené v rozsudku tak budou dále zohledněny v rámci metodické a řídící praxe policie, což považujeme v dané situaci za zcela dostatečné,“ doplnila Malá.

Hensl se dočkal omluvy i od vedoucího oddělení policie v Lipníku nad Bečvou Marka Pechy. Ten zásahu proti němu nevelel, přesto mu na začátku března poté, co soud vynesl rozsudek, poslal dopis. Pecha pozval Hensla k osobní schůzce.

„Rád bych Vám ‚chlapsky‘ rukou podáním vyjádřil omluvu za příkoří, které se Vám v souvislosti se zákrokem policie dostalo,“ napsal Pecha do dopisu.

Uvedl v něm, že on by podobný případ řešil v budoucnu jinak. „Minimálně za sebe mohu uvést, že pokud bych v budoucnu podobnému opatření velel, budu na něj nahlížet ‚jinýma očima‘ než dosud,“ doplnil Pecha.

Hensl potvrdil, že se s vedoucím policistů v Lipníku nad Bečvou setkal. „Vypili jsme kafe a probrali život,“ popsal schůzku Hensl.

Soudkyně Ivanka Havlíková v rozsudku postup policie kritizovala. Podle ní nebyl k zatčení ani provedení osobní prohlídky Hensla žádný zákonný důvod.

„Z videozáznamu je pak jednoznačně patrné, že policie oznámila žalobci zajištění důraznými slovy ‚pojďte s námi, jste zajištěn‘, aniž mu však důvody zajištění vysvětlila,“ napsala soudkyně do rozsudku.

„Policie nedodržela ani zákonem stanovenou povinnost poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu a o jejích právech a povinnostech, přestože tomu nebránily žádné okolnosti,“ doplnila Havlíková.

Zeman: Zákrok byl adekvátní

Prezident Zeman policistům po zásahu poděkoval a označil jej za adekvátní s tím, že řádně povolené shromáždění nemá nikdo právo rušit. Dříve také řekl, že Modlitbu pro Martu má velmi rád, ale v Lipníku zněla jako řev.

Henslovi po zatčení hrozila pokuta až do výše 15 tisíc korun. Podle policie byl podezřelý z přestupku proti zákonu o právu shromažďovacím. Městský úřad v Lipníku nad Bečvou ale případ odložil, takže věc skončila nakonec bez trestu.

Reklama

Doporučované