Hlavní obsah

Zavolejte, až umře. Řada starých lidí tu žije na pokraji bídy a děti se o ně nestarají

Osudy ukrajinských seniorů jsou mnohdy trpké, podívejte se s námi do jednoho z domovů, kde o chudé Ukrajince pečují.Video: Milan Šíma, RFL/RE, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajina má své boháče, ale stále to zůstává velmi chudá země. Konflikt na východní Ukrajině donutil tisíce obyvatel opustit své domovy. Mezi nimi jsou i ti nejvíce zranitelní - staří lidé z domovů důchodců.

Článek

„Tohle je náš nejstarší senior. Je mu 92 let. Jeho děti žijí v Rusku. Jsou majetní. Jeden z nich učí na vojenské akademii. Když jsme je kontaktovali, tak nám jen sdělili, ať jim řekneme, až umře,” říká Jevhen Tkačov, který založil ošetřovatelský dům, aby mohl pomáhat starým lidem v nouzi. V provozu mu ho pomáhají udržet dobrovolníci a také peníze z úřadu OSN pro uprchlíky.

„Jak se říká: Nemůžeš ignorovat samotu a hlad. Můžeš jen přijít na nějaké takové místo. Přijali mě tady stejně jako ostatní,” říká jeden z důchodců.

Situace na Ukrajině je stále velmi nestabilní. Vojenský konflikt tu může vzplanout kdykoliv znovu, ale jejich osobní boj je mnohem tíživější.

Reklama

Související témata:

Doporučované