Hlavní obsah

Zavřené pláže a nová karanténa ve Španělsku. Mona Lisa znovu v práci

Foto: Jarka Kovaříková/SZ

Ilustrační foto.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Další oblast Španělska v karanténě

Poté, co katalánské úřady v sobotu uzavřely oblast, do které mimo jiné spadá i město Lleida, bylo stejné omezení zavedeno i v další části země. Do uzávěry spadá oblast na severozápadě Španělska a zasáhne více než 70 000 tamních obyvatel. Omezen bude vstup i opuštění území, jedinou výjimkou jsou pracovní záležitosti, informoval deník The Guardian ve svém přehledu.

K rozhodnutí vedlo odhalení 250 nových případů nákazy v oblasti autonomního společenství Galicie, kdy téměř polovina z nich je evidována v provincii Lugo. Uzavření oblasti by mělo trvat nejméně do pátku, tedy do 10. července.

Několik španělských pláží pak bylo kvůli koronaviru během víkendu nuceno dočasně zavřít, staly se cílem pro příliš mnoho lidí, kteří si chtěli v horkých letních dnech odpočinout u moře. Tato omezení probíhala zejména v regionu Costa del Sol nebo ve městě Malaga, kde ovšem došlo jen ke zredukování počtu návštěvníků, informoval britský Daily Mail.

Jedním z cílů Čechů je i Budapešť

Náš kolega Filip Harzer, který vyrazil na středoevropskou reportážní cestu, se v pondělí probudil v maďarské Budapešti. Ve městě je podle jeho poznatků poměrně hodně českých turistů. Ti jsou dle jejich vlastních slov spolu s ostatními cestovateli místními vítáni, jak svěřily Filipovi dvě Češky, Regina a Pavlína, které ve městě potkal. Některé podniky ale stále vděčí za chod zejména maďarským zákazníkům, kteří se vrátili díky uvolnění zavedených opatření.

Stejně jako jinde i zde mají některé podniky kvůli koronavirové pandemii stále dočasně zavřeno, takovým případem byla i první kavárna, kterou Filip viděl. V další už měl následující den štěstí, měla otevřeno. Tržby daného podniku ve čtvrti Belváros se ovšem podle pracovníků pohybují přibližně na polovině toho, co kavárna zažívala dříve.

„Roušky se tu nosí v městské hromadné dopravě a v obchodech. Otevřely už ale některé budapešťské lázně,“ popsal svůj zážitek Filip.

Mona Lisa je zpět v práci

Po čtyřech měsících se v pondělí opět otevřely dveře slavného muzea Louvre v Paříži. Návštěvníkům je k dispozici přibližně 70 procent z celého muzea. Otevřeny jsou prostory, kde je možné dodržovat rozestupy. V této vyhraněné oblasti pak mohou lidé dychtící po umění během návštěvy vidět až 30 000 děl, kdy jedním z nich je i slavný portrét Mony Lisy.

Kromě včasné rezervace vstupenek je ke vstupu potřeba také rouška, informovala agentura AP. Zároveň je také omezen počet návštěvníků, kteří se mohou v prostorách muzea vyskytovat.

Podle informací, které zveřejnilo české Ministerstvo zahraničí, je nutné, aby člověk starší 11 let byl vybaven rouškou také v prostředcích francouzské hromadné dopravy. Zároveň je v zemi povinné dodržování dalších opatření, jako je odstup od ostatních osob.

Podmínky vstupu do kontinentální Francie jsou momentálně stejné jako před vyhlášením opatření proti šíření nákazy koronaviru. Na omezení cestovatelé narazí až při cestě do zámořských území, kam lidé mohou pouze z vážných důvodů a je potřeba mít vyplněný speciální formulář.

Pozor na zácpy na řeckých hranicích

Turisty, kteří se do Řecka vypravili auty, čekalo v neděli nemilé překvapení v podobě dlouhých čekání na hranicích s Bulharskem. Kolony se tvořily na hlavním hraničním přechodu v obci Promachonas, který je zároveň jediným pozemním přechodem na severu země otevřeným pro turistický provoz. Fronty aut byly až 15 kilometrů dlouhé a lidé v nich čekáním strávili i 6 hodin.

Kolony ovšem podle tamních zdrojů, jako je agentura AMNA, stále přetrvávají také v pondělí. Problémy a zpoždění způsobuje nejen vzrůstající zájem o vstup na řecké území a s ním spojené množství vozidel, ale také velký počet srbských obyvatel mířících do země. Ti mají od pondělních brzkých ranních hodin zakázaný vstup do Řecka a jsou proto na hranicích zastavováni.

Na řeckých hraničních přechodech jsou navíc také tamními zdravotníky namátkově prováděny testy na covid-19, jak uvádí velvyslanectví České republiky v Athénách. Až do obdržení výsledku testu pak musejí takto náhodně vybraní lidé setrvat v dobrovolné izolaci na předem udané adrese. Pokud by se někdo nepodrobil testu dobrovolně, nebude vpuštěn do země.

Reklama

Doporučované