Hlavní obsah

V Chorvatsku omezil vítr dopravu, na Balatonu se stojí fronty na zmrzlinu

Foto: Profimedia.cz

V Chorvatsku se pomalu ale jistě rozbíhá letní sezona.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

V Chorvatsku omezuje dopravu silný vítr

Na jižním Jadranu panuje silný vítr, který omezil dopravu na silnici DC8 v úseku mezi městy Senj a Sveta Marija Magdalena. Na místě je zakázán provoz dvoupodlažních autobusů, vozidel s obytnými vozy a motocyklů. Hrozí dopravní zácpy.

Na chorvatské dálnici A1, která je jednou z příjezdových cest do populárního historického města Dubrovníku, je v úseku mezi tunelem Bristovac a viaduktem Božići omezena rychlost na 60 km/h.

Od pondělí bude mezi 10. a 12. hodinou večer probíhat opakované přerušení dopravy v tunelu Sveti Rok, který se nachází na hranicích Licko-senjské a Zadarské župy. Doprava bude během těchto dvou hodin přerušena čtyřikrát po dobu patnácti minut. Tunel se bude opravovat do 31. července, je proto třeba počítat s dalším přerušením dopravy. Od pondělí do čtvrtka bude doprava pozastavována do 10 ráno a od 6 večer. V pátek vždy do 9 ráno a od 6 večer. O víkendech pak od 11 ráno a od 6 večer. Pro aktuální informace sledujte webové stránky chorvatského autoklubu.

Na Balatonu je turismus na třetině

Na pobřeží maďarského jezera Balaton se turismus rozjíždí pomalu. Podle Filipa Harzera, redaktora zahraniční rubriky Seznam Zpráv, který aktuálně pobývá v obci Balatonmáriafürdő, se místní shodují, že byznys je zhruba na 40 procentech. „Je tu slyšet hlavně maďarština a němčina, čeština výjimečně. Komárů je tu rozhodně víc než turistů. Teplota vody je asi 23 stupňů,“ píše z místa náš kolega.

Jak je vidět z fotek, které Filip pořídil na místě, na hygienická opatření se tu příliš nedbá. I přes malý počet turistů se zjevně daří zmrzlinárnám. Stojí se před nimi dlouhé fronty.

Co se stane, když vám v Řecku vyjde pozitivní test na koronavirus?

Ve středu přiletěla do Řecka první letadla plná natěšených turistů. Podle páteční reportáže řecké televize ERT1 provedli Řekové od středy do pátku 5889 namátkových testů na koronavirus. Výsledky už zná 3611 lidí. U 11 z nich byl test na covid-19 pozitivní. Jaký je v takovém případě postup?

Nakažení turisté musejí do karantény. Podle pravidel řecké Národní veřejné zdravotnické organizace (EODY) a řeckého Ministerstva zdravotnictví musí být jako první upozorněn manažer hotelu, který pak nakaženého spojí s místním lékařem. Velké hotely mají většinou svého doktora, u menších se pak doporučí zdravotník, který v lokalitě působí. Pokud není dostupný, pacient bude převezen do nejbližšího zdravotnického zařízení. Převoz nastane i v případě závažných symptomů.

Pokud se příznaky objeví u cestujícího, který náhodný test nepodstoupil, musí o svém zdravotním stavu informovat správu hotelu. Ta posléze zařídí test. Pacient musí do jeho výsledku setrvat ve svém pokoji, neměl by přijít do opětovného kontaktu s hotelovou obsluhou. V každém hotelu by měl být k pokoji s nakaženým cestujícím přiřazen pouze jeden zaměstnanec hotelu.

Manažer hotelu musí každého pacienta s pozitivním nálezem oznámit řecké Národní veřejné zdravotnické organizaci, která infikovaného zaregistruje. Pak bude zařízen převoz do speciálního karanténního hotelu nebo do nemocnice. Každý, kdo nemocného pacienta na dovolenou doprovázel, bude muset poskytnout všechny informace o tom, co nakažený dělal, a bude muset začít užívat ochrannou roušku. Pokud s nakaženým někdo přijde do blízkého styku, musí se izolovat od ostatních, dokud u něj nebude proveden test.

Katalánsko má nová ohniska nákazy

Katalánské úřady v sobotu nařídily uzavření oblasti čítající na 200 000 obyvatel včetně města Lleida, které leží asi 160 kilometrů západně od Barcelony. Hygienici v oblasti objevili devět ohnisek nákazy koronavirem. Nákaza zasáhla v regionu čtyři ovocné farmy, nemoc se měla podle deníku The Telegraph rozšířit převážně mezi dělníky, kteří tam pracují. Ze strany španělské vlády jde o první omezení pohybu od 21. června, kdy skončil nouzový stav. V okrese Segriá, kde se město Lleida nachází, je teď přes 4000 nakažených.

Reklama

Doporučované