Hlavní obsah

Chorvatsko zlevňuje, Mallorca naopak překvapí „covid daní“

Foto: Profimedia.cz

Magaluf.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Porušili slib a zlevnili

Dubnové předsevzetí majitelů ubytovacích zařízení i jednotlivých pronajímatelů v Chorvatsku, že navzdory poklesu počtu turistů v důsledku koronavirové krize nebudou snižovat ceny, zřejmě vzalo za své. Záhřebský deník Večernji list píše o „slevách až 50 procent a dalších motivačních výhodách nabízených hoteliéry turistům“. To, jak se koronavirová situace v posledních dnech mění, potvrzuje pohyb cen na Jadranu, konstatuje deník. Donedávna hoteliéři v naději, že na konci července a v srpnu by sezona mohla být alespoň trochu podobná té běžné, udržovali víceméně obvyklé ceny po dobu letní špičky.

„To však už neplatí, slevy jsou poskytovány pro všechna období, a sice ne už jen deset až 30 procent, nýbrž 40 i 45 procent. Přičemž nejmenší jsou slevy na Istrii a největší v Dalmácii,“ řekl Dalibor Čanaglić z agentury Palma Travel. Jeho slova přitom podle deníku potvrzují, že koronavirus nejvíce poškozuje dalmatskou turistiku. Kromě konkrétních slev existuje mnoho dalších výhod pro turisty, jako je ubytování zdarma pro děti, polopenze za cenu ubytování se snídaní, nápoje zahrnuté v ceně večeře, parkování zdarma nebo slunečníky a lehátka zdarma, píše Večernji list.

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější

Pro Brity bude cestování do Řecka kvůli jejich koronavirové situaci minimálně do 15. července tabu. Pravidla ale zřejmě neplatí pro všechny stejně, přinejmenším ne pro otce britského premiéra, Stanleyho Johnsona. Ten se i navzdory pokynům ministerstva zahraničí vydal do řecké Thesálie a svůj rebelský čin rozhodně nehodlal skrývat. Svou cestu otec premiéra hrdě zdokumentoval a na sociálních sítích se pochlubil, jak snadno nařízení obešel. 79letý Johnson nasedl na letadlo do Bulharska, odkud do Řecka dále pokračoval.

Ani po příjezdu do řecké vily poblíž Pelionu bizarnost celé situace nekončí. Podle Stanleyho Johnsona není důvod, proč by nemohl být letecký most s Británií obnoven, což také vzkázal svému synovi domů. Svým sledujícím na Instagramu prozradil, že je v Řecku kvůli „naléhavému obchodu“.

„Řekové se snaží zastavit hromadné příjezdy z Velké Británie, ale měli docela radost, že jsem přijel,“ napsal a dodal, že vycestování do Řecka nic nebrání. „Z toho, co jsem viděl, nebudou příjezdy Britů pro Řeky nebezpečné, protože zde jsou velice opatrní.“

V nedodržování pravidel není Stanley žádný nováček. V březnu se nechal slyšet, že doma rozhodně zůstávat nebude. Svůj vzdor vyjádřil jen několik hodin poté, co jeho syn veřejně naléhal na Brity, aby nechodili ven, zejména pokud jsou starší 70 let.

Daň z covidu

Nepříjemné překvapení čeká podle serveru Daily Mail návštěvníky Mallorky. Dovolená na španělském ostrově se může značně prodražit, majitelé barů a restaurací si totiž začali účtovat covidový poplatek. Neoficiálně zavedený „servicio covid“ má údajně pomáhat barům a restauracím financovat zaměstnancům ochranné pomůcky pro bezpečnou práci. Poplatek, který se pohybuje od 1 eura za nápoj či rundu, ale naráží na vzdor těch turistů, kteří na dovolené nechtějí utratit celé jmění.

Britští policisté oslovení Daily Mail tak varují „všechny blázny, kteří cestují do Španělska, že je při každé rundě nápojů, které kupují, čeká covidová daň“. „A to vlastně jen v případě, že najdou nějaké bary otevřené. Totéž čeká turisty na Baleárech. Letět sem letos je absolutně směšné.“

Přesto ale do Španělska poté, co vstoupilo do „nové normální“ fáze, proudí davy turistů. Mnoho barů však zůstává uzavřených, přičemž španělská ústřední vláda nechala rozhodnutí znovu otevřít noční kluby a diskotéky na regionálních vládách. Kluby v Magalufu jsou zavřené úplně, stejně jako párty lodě jinde na Mallorce nebo Ibize. Další kluby zase změnily otevírací dobu, a to ze čtyř na dvě hodiny ráno.

Londýn-Paříž-Amsterdam

Jeden by až zapomněl, že cestování vlakem není výsada jen trasy do Chorvatska. Vlaky Eurostar v nadcházejících týdnech obnoví přímé cesty z Londýna do Amsterdamu a pařížského Disneylandu.

Ruku v ruce s obnovením spojů mezi hlavními evropskými městy přišla i zpráva o znovuotevření proslavené Čtvrti červených luceren. Lákadlo Amsterdamu bude po tříměsíční pauze fungovat v přísnějším hygienickém režimu.

Reklama

Doporučované