Hlavní obsah

Prázdniny začínají. Chorvatské pláže navštívili plejtváci, španělské žraloci

Foto: Profimedia.cz

Tyto písečné sochy nabízí pláž Zarautz na severu Španělska. Živého žraloka spatřili návštěvníci Costa del Sol na jihu země.

Reklama

Přinášíme vám první díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Chorvatské pláže lákají sardinky, ty zase plejtváky

K břehům chorvatské Dalmácie připlul plejtvák tmavý, druhý největší a jeden z nejrychlejších kytovců na světě. Velkolepý pohled se naskytl místním a turistům okolo deváté hodiny ráno. A zřejmě nejde o náhodu, v posledních měsících byl tento kytovec ve vodách Jadranu spatřen několikrát. Tentokrát se přiblížil na 400 metrů od břehů zátoky, odkud zamířil na východ.

„Bylo to nádherné. Dívali jsme se na něj z pobřeží a občas se podivně přibližoval. Pravděpodobně bloudí a hledá cestu ven do moře. Přestože jsou na Pelješacu turisté, nemyslím si, že by je tato skutečnost vyděsila,“ řekl čtenář Dalmacija Danas a dodal, že to bylo poprvé, co v životě viděl velrybu z tohoto poloostrova. Tento druh plejtváka měří okolo 20 metrů a váží odhadem 70 tun.

Zemětřesení, žralok nebo odhozená igelitka

O něco méně potěšila návštěva mořského tvora Španěly. Na plážové letovisko Costa del Sol zavítal žralok, což mezi turisty vyvolalo paniku a plavce okamžitě vyhnalo z vody. Lokální média informují, že šlo pravděpodobně o žraloka modrého, který už v minulosti párkrát poblíž pláže proplouval.

Specialista na žraloky Francisco Pinto vysvětlil, že takový žralok modrý může měřit až 1,7 metru a u pobřeží zpravidla hledá sardinky. Poprvé se na pláži Malapesquera ve městě Benalmádena objevil 13. června.

Podle skeptičtějších turistů nešlo ale o nic jiného než černou igelitovou tašku na hladině. Pokud ale šlo skutečně o žraloka a nikoli odpad v moři, byl by to třetí spatřený žralok za posledních deset dní. Zvýšenou aktivitu těchto živočichů poblíž pobřeží podporuje i snížený turistický ruch.

Pobřežím Costa Blanca namísto paniky ze žraloka otřáslo zemětřesení. Otřesy o síle 3,1 stupně popsali místní jako „dunění“, které doprovázely otřesy oken a dveří hlavně v oblasti města Torrevieja.

Otřesení hoteliéři i ostrov

Řeckem zase zmítá kritika a zmatky kolem nového opatření vlády, podle kterého by měli řečtí hoteliéři mít k dispozici zvláštní místnost pro turisty nakažené koronavirem, kteří nepotřebují hospitalizaci. Premiér Kyriakos Mitsotakis ale v reakci uvedl, že pro menší zařízení to nebude povinné a že vláda chystá k tomuto účelu síť karanténních hotelů. Podle kritiků opatření by bylo teoreticky možné karanténní místnosti sice zřídit, větším problémem by ale mohlo být přesvědčit turisty, aby v nich zůstali, píše Greek Reporter.

Zemětřesení o síle 4,7 stupně postihlo v pondělí ráno i řecký ostrov Rhodos. Podle informací úřadů bylo epicentrum zemětřesení v moři asi 25 km severovýchodně od ostrova a začalo v hloubce 67,4 km. O den dřív se země zatřásla v okolí ostrova Kasos.

Vídeň láká na špatnou architekturu

Těm, které unavují prohlídky prvoplánově krásných míst, do noty kápne Vídeň. Hlavní rakouská metropole letos láká na Ugly Tour, která slibuje zábavnou návštěvu 19 nejhorších budov začínající u Karmelitermarktu. Autorka nápadu Margaret Wolfe Hungerford prohlásila, že „krása je v oku pozorovatele“, takže je jen na návštěvníkovi, zda netradiční budovy zhodnotí jako špatné či naopak zajímavě krásné.

Foto: Profimedia.cz

V košické zoo nově žije také sourozenecká dvojice pand červených.

Baby boom v Košicích a bratislavský šrot

A na závěr zvířátka. Zoologická zahrada v Košicích zažívá baby boom. Od začátku roku ve velkém přibyla mláďata vodního buvola, pekari bělobradého a dalších opic a antilop. Jinak zoo v Košicích láká hlavně bohatými expozicemi ptáků. Pokud dáváte přednost něčemu méně roztomilému, v bratislavské Devínské Nové Vsi můžete navštívit přírodní galerii s názvem Šrotpark. Namísto chlupáčů a opeřenců zde najdete šest desítek zvířat vyrobených ze šrotu.

Reklama

Doporučované