Hlavní obsah

Zavřené školy, tisíce zrušených letů. Na severovýchod USA míří nejsilnější blizard zimy

Sněhová bouře Niko míří na severozápad USA.

 

Reklama

Meteorologové hovoří o takzvané klimatické bombě. Ještě den předtím bylo v oblasti 10 až 15 stupňů Celsia.

Článek

Severovýchod USA se připravuje na největší sněhovou bouři této zimy. Blizard pojmenovaný Niko zatím zasáhl města New York, Boston a Philadelphia. Všechny tamní veřejné školy zavřely. Zavřely i vládní instituce či sídlo OSN na Manhattanu.

Podle NBC má Niko svou první oběť. V New Yorku zemřel vrátný, který během odhrabování sněhu uklouzl a propadl skleněným oknem. Starosta New Yorku Andrew Cuomo později upřesnil, že muž měl zřejmě zástavu srdce.

Dopady vánice už nyní pociťují všichni. Více než 3 600 letů bylo zrušeno a další přibývají. Silnice hlásí mnoho dopravních nehod. Meteorologové řidiče varují, pokud to není nutné, aby nikam nejezdili.

Nejvíc sněhu zatím napadlo v Bostonu, kde sněhová pokrývka tvoří 30 až 45 cm. Rychlost větru dosahuje 80 kilometrů za hodinu.

Počasí se výrazně změnilo během pouhých 24 hodin. Meteorologové hovoří o takzvané klimatické bombě. Ještě den předtím v uvedených městech bylo 10 až 15 stupňů Celsia. „Je to velký šok pro lidi. Je celkem neobvyklé, aby se počasí tolik proměnilo během jediného dne,” uvedl meteorolog Michael Palmer.

Reklama

Související témata:

Doporučované