Hlavní obsah

Zavřeno! Zákaz prodeje o svátcích odloží start výprodejů. Musíte na internet

Obchodní domy o svátcích

 

Reklama

Obchody nad 200 metrů čtverečních zavřou na Štědrý den v poledne. Lidé si v obchodních centrech budou moct znovu nakoupit až 27. prosince.

Článek

Nový zákon, který omezil prodejní dobu ve velkých obchodech během svátků, letos poprvé odsune „oficiální" začátek povánočních výprodejů až na 27. prosince. Do té doby musí mít velké řetězce zavřeno.

E-shopy jsou ve výhodě - mohou spustit slevové akce jako obvykle na Boží hod. Celkem Češi během vánoční nákupní sezony utratí jen na internetu rekordních 31 miliard korun, odhaduje Asociace pro elektronickou komerci.

Seznam Zprávy zjišťoval, jak na tom budou největší obchody s otevírací dobou během následujících dní.

Po poledni zavřeno

Obchodní řetězce jako Albert nebo Globus i některá nákupní centra se na Štědrý den uzavřou v poledne. Například Tesco nebo Kaufland ale ještě o půl hodiny dříve. V části obchodních center se oproti minulým letům otevírací doba zkrátí o několik hodin.

Někteří velcí prodejci dokonce vůbec neotevřou, chtějí dát volno zaměstnancům nebo se jim na pár hodin nevyplatí obchod otevírat. Jako třeba hračkářství Hamleys v centru Prahy.

Obchody musí nově podle zákona zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona, jehož dodržování kontroluje Česká obchodní inspekce, hrozí pokuta až milion korun.

Reklama

Doporučované