Hlavní obsah

Zbaví se očkovaní respirátorů? Někde by to šlo, připustil Vojtěch

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Bude to věcí odborné debaty, například na pracovištích si ale ministr dovede představit úlevy pro očkované.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připustil, že by se pro očkované mohla uvolnit pravidla pro nošení respirátorů. Bude to ale věc další odborné debaty.

Očkovaní by například nemuseli mít povinnost nosit respirátor na pracoviště. „Osobně bych si to v určitém momentě dokázal představit na místech, kde se to dá kontrolovat, třeba v práci. Víte, že je ten člověk očkovaný, a dá se to ověřit,“ uvedl ministr v rozhovoru pro iDnes.cz.

Naopak povinnost podle něj v každém případě má zůstat zachována i pro očkované například v tramvaji nebo v metru. „Tam si nedokážu představit, že bychom byli schopni rozlišit, kdo je očkovaný a kdo ne,“ dodal Vojtěch.

Případná volnější pravidla pro nošení respirátorů by mohla být jednou z výhod pro lidi, kteří se nechají očkovat. Ministr zdravotnictví uvedl, že od začátku srpna se podobnou „motivací“ stane například snazší přístup na kulturní akce.

„Pokud třeba bude v O2 areně akce pro 20 tisíc lidí, tři tisíce mohou být testovaní a 17 tisíc očkovaní. To je třeba jeden benefit, další je, že kdo se nechá naočkovat, nebude se muset testovat,“ uvedl Vojtěch a připomněl, že od září se testy nebudou hradit z veřejných peněz.

Reklama

Doporučované