Hlavní obsah

Zbavte se Okamury, jinak s vámi nejdeme. Jak se strany domlouvají před volbami

Foto: Seznam.cz

Reklama

Dnes se uzavírají kandidátky pro říjnové senátní a komunální volby. Antibabišovské koalice taktizovaly do poslední chvíle.

Článek

Musíme se spojit, abychom netříštily síly. To je nejčastější argument politických stran, které se vymezují vůči Andreji Babišovi.

Jak těžce se rodí taková antibabišovská koalice, kde je třeba, aby každý ustoupil ze svých pozic, ukazuje jeden konkrétní příklad z Prahy.

Strana TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které za sebou mají rozvod, se pro říjnové komunální volby v hlavním městě zase k sobě vrátily. Vytvořily koalici pod názvem Spojené síly pro Prahu. Do ní ještě přizvaly stranu LES exministra Martina Bursíka a Demokraty Jana Kasla.

Zájem o účast v tomto středopravicovém bloku projevili také dlouho váhající lidovci. Lídr TOP 09 a kandidát na primátora Jiří Pospíšil si ovšem vyslovil žádost: vezmeme vás, ale vy oplátkou stáhněte svého kandidáta do Senátu v Praze 8.

Chtěl se tím zbavit konkurenta pro známého lékaře Pavla Dungla, jenž v obvodu kandiduje za TOP 09. „Byla by škoda, kdybychom s KDU-ČSL tříštili síly, každý hlas pro jednoho společného kandidáta je výhodou,” řekl Pospíšil.

Za lidovce tam kandiduje Hayato Okamura, starší bratr a v názorech naprostý opak politika Tomio Okamury. Nejprve za ním vyrazil předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf a naléhal na něj, aby v zájmu strany ustoupil. A zkusil třeba kandidovat v jiném pražském obvodu. „Šlo mi o to, abychom netříštili síly demokratických stran,” říká Wolf.

Okamura spojený s Prahou 8

Hayato Okamura odmítl na tento obchod přistoupit: „Já jsem s Prahou 8 spojený, členové strany i další lidé mi tady vyjadřují sympatie, získal jsem dokonce podporu Strany zelených. Kampaň už jsem měl rozjetou, pravidelně chodím do ulic za lidmi.”

Jan Wolf pak udělal věc, kterou si část lidovců proti sobě poštval - rozhodl o zrušení kandidatury Hayato Okamury na vlastní pěst a proti jeho vůli s tím, že se tak dohodl s TOP 09.

Proti tomu se postavilo vedení KDU a vrátilo Okamuru zpět do voleb o Senát. „Rád bych rozptýlil určité spekulace, která panovaly ohledně kandidatury Hayato Okamury. Celostátní výbor žádným způsobem nezpochybnil to, co už bylo jednou odsouhlaseno,” řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Na svém lavírování pražští lidovci prodělali. Koalice Spojené síly pro Prahu je sice ještě přizvala mezi sebe, ale jakoby už ani nebyli plnoprávní partneři. Na billboardech vůbec nejsou vidět (narozdíl od log TOP 09 a STAN) a v první desítce kandidátů figuruje z KDU-ČSL pouze jediný člověk - Jan Wolf.

Reklama

Doporučované