Hlavní obsah

Film s Baldwinem měl problémy už před tragédií, někteří lidé se báli o zdraví

Foto: ČTK

Herec Alec Baldwin krátce po tragédii.

Reklama

aktualizováno •

Incident vyšetřuje policie, která aktuálně pátrá po možných indiciích na místě natáčení a vyslýchá svědky.

Článek

Problémy při natáčení nezávislého westernu Rust, při kterém americký herec Alec Baldwin omylem zastřelil hlavní kameramanku a zranil režiséra, se objevily ještě před fatálním incidentem.

Zbraň připravenou na simulaci reálného výstřelu přinesl na vyzkoušení scény americkému herci Alecu Baldwinovi asistent režiséra David Halls. Ten ji vybral z dalších dvou zbraní, které měl od zodpovědné osoby za veškeré zbraně a munici na place připravené. Následně vydal pokyn k střelbě v domnění, že je neškodná. To se nakonec neukázalo jako pravdivé. Obsah zbraně, který policie zatím neupřesnila, usmrtil hlavní kameramanku a zranil režiséra. Halls při výslechu uvedl, že o nabité zbrani nevěděl, informuje server The New York Times.

Incident ihned začala vyšetřovat policie, která aktuálně pátrá po možných indiciích na místě natáčení a vyslýchá svědky. Jako důkaz zajistila například Baldwinovo zakrvácené oblečení, munici, další zbraně, ale i záběry z telefonu, videa a notebooky. Uvedla dále, že 42letou Halynu Hutchinsonovou Baldwin střelil do hrudníku. Rána pak dále zasáhla i 48letého režiséra Joela Souzu, který stál za ní.

Baldwin, který uvedl, že bude při vyšetřování plně spolupracovat s policií, se k incidentu vyjádřil na svém Twitteru. „Je mi líto jejího manžela, syna a všech, co Halynu znali a měli rádi,“ napsal. „Neexistují slova, která by popsala můj šok a smutek z tohoto tragického incidentu, který vzal Halyně Hutchinsonové život. Ženě, matce a naší velmi vážené kolegyni,“ uvedl dále.

Podle zahraničních médií nicméně obavy z bezpečnosti při natáčení panovaly ještě před tragickou událostí, což vyústilo v předčasný odchod z natáčení několika členů kamerového štábu, informuje server Los Angeles Times. Ti vyjádřili především nespokojenost s dlouhými natáčecími hodinami a přejížděním nebo zpožděnými platbami, řekli LA Times tři lidé znající prostředí. Jejich odchod údajně Hutchinsonová nesla velice špatně. „Mám pocit, jako bych ztrácela nejlepší přátele,“ popsal její reakci pro LA Times nejmenovaný člen štábu.

Zodpovědná osoba za zbraně neměla dlouholetou praxi

Jeden ze členů štábu kamery si navíc produkci stěžoval na nesprávné podmínky bezpečnosti týkající se přítomných zbraní již minulý víkend. K nečekané střelbě navíc došlo již minulou sobotu, kdy Baldwinův dublér omylem dvakrát vystřelil, a to i přesto, že mu bylo řečeno, že ve zbrani náboje nejsou. „Mělo proběhnout vyšetřování toho, co se stalo,“ řekl člen štábu v reakci na incident. „Nebyla přijata žádná bezpečnostní opatření. Nikdo nezaručil, že se to nebude opakovat. Jediné, co chtěli, bylo spěchat, spěchat, spěchat,“ dodává.

Za zbraně byla na place zodpovědná 24letá Hannah Gutierrez Reedová, dcera filmového kaskadéra Thella Reeda, muže, který zodpovídal za zbraně na place filmů Nespoutaný Django, Pán a Paní Smithovi, Tenkrát v Holywoodu a desítek dalších. Reedová zastávala tuto pozici teprve u druhého filmu.

Použití reálných zbraní se slepou municí je pro natáčení filmů kvůli lepšímu efektu běžné. Vždy nicméně bývá na place přítomný odborník. Běžnou součástí bývá i školení štábu i herců.

Produkční společnost Rust Productions nicméně tvrdí, že bezpečí zaměstnanců je hlavní prioritou. „Ačkoli jsme nebyli informováni o žádných oficiálních stížnostech týkajících se bezpečnosti zbraní nebo rekvizit na natáčení, provedeme interní revizi našich postupů, zatímco bude výroba ukončena. Nadále budeme spolupracovat s úřady v Santa Fé na vyšetřování a hercům a štábu budeme během této tragické doby nabízet služby v oblasti duševního zdraví,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Zastřelená Halyna Hutchinsonová se narodila na Ukrajině, kde vystudovala žurnalistiku. Film následně vystudovala v Los Angeles. V roce 2019 ji magazín American Cinematographer označil za „Rising Star“ („Vycházející hvězdu“). Natáčení filmu Rust bylo kvůli tragickým událostem odloženo na neurčito. Policie dosud nikoho neobvinila.

Reklama

Doporučované