Hlavní obsah

Tvrdý alkohol zdraží až o deset korun. V zahraničí bude levnější než u nás

Celý díl magazínu Byznys zblízka, jehož hlavním hostem byl Zdeněk Chromý z firmy Rudolf Jelínek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od příštího roku zdraží kvůli vyššímu zdanění tvrdý alkohol, a to až o deset korun. To může výrazně ovlivnit jeho prodej.

Článek

„My se domníváme, že to bude mít velký dopad. Nejde o relativní zvýšení, ale o tu absolutní výši tady v regionu. Dostáváme se nad spotřební daň v Rakousku a dalších okolních státech,“ říká pro Seznam Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva a jeden z akcionářů firmy Rudolf Jelínek. Podle něj se nabízí možnost, že lidé budou kupovat alkohol za hranicemi, kde bude levnější.

Pro likérky je složité i načasování. „Takto rychle ten legislativní proces zvládnout a udělat tu změnu od 1. ledna. Přijde nám, že je to příliš uspěchané, a určitě to bude mít následný vliv,“ dodává Chromý.

Rudolf Jelínek je jedním z největších výrobců ovocných destilátů na světě. Tradice jejich výroby ve Vizovicích sahá až do roku 1585.

Česká hruškovice z Chile

Společnost má sídlo i výrobu ve Vizovicích, není to ale její jediný výrobní závod. Ty další má v Bulharsku a v Chile. „Chtěli jsme zajistit surovinu na hruškovici – odrůdu Williams,“ vysvětluje Chromý s tím, že v Chile firma nejenom rozvíjí výrobu, ale vysazuje i vlastní sady.

Tím však plány společnosti nekončí. Rudolf Jelínek hledá i další investiční příležitosti. „Jednou z destinací je samozřejmě Německo. Je to specifický trh a důraz na německou značku je tam opravdu velice silný, takže to by mohla být jedna z cest úspěchu na tamním trhu. Monitorujeme i výrobní možnosti, akvizice ve Spojených státech,“ dodává Chromý. V hledáčku má likérka aktuálně dvě firmy, se kterými začala jednat.

Tou první je Clear Creek Distillery ze státu Oregon. Společnost byla založena v roce 1985 a vyrábí ovocné destiláty a likéry, zejména hruškovici s hruškou uvnitř lahve. Její výrobky se prodávají v celých USA.

Společnost Rudolf Jelínek

Zabývá se výrobou alkoholických nápojů, zejména destilátů. Tradice výroby ovocných destilátů ve Vizovicích sahá až do roku 1585, samotná společnost Rudolf jelínek vznikla v roce 1894.

Produkty likérky loni putovaly do 25 zemí.

Výnosy firmě v roce 2018 vzrostly téměř na 480 milionů korun, předloni činily 454 milionů korun. Zisk před zdaněním byl 29,5 milionu korun, což je meziročně o 58 procent více.

Má 180 hektarů vlastních sadů – 81 hektarů meruněk, 84 hektarů švestek a 15 hektarů třešní.

Druhá likérka, se kterou firma jedná, je podstatně staršího data. „Mají federální licenci číslo jedna a pyšní se tím, že spolupracovali s Georgem Washingtonem,“ říká Chromý. Nevylučuje ovšem, že v případě úspěchu by firma Rudolf Jelínek koupila obě společnosti.

Slivovice pro Čínu

Rudolf Jelínek do Spojených států ročně vyváží zhruba 20 kontejnerů s lihovinami v hodnotě milionu dolarů. Právě Amerika je pro firmu hned po Slovensku největším exportním trhem. Své výrobky ale vyváží do další třicítky zemí – od Nového Zélandu přes Čínu, Japonsko až po Argentinu.

Teď by firma mohla na zahraničních trzích výrazně posílit. Zejména v Izraeli, ale i Velké Británii či Belgii. Pomoci jí k tomu má nový košer certifikát přímo od rabinátu Badatz z Izraele. Firma ho získala pro své tři ovocné destiláty.

Už teď Rudolf Jelínek ročně vyrobí košer destiláty v hodnotě dvou milionů amerických dolarů. Díky novému certifikátu může produkci navýšit minimálně o deset procent.

Reklama

Doporučované